Мобілізація поліцейських, суддів та міністрів: що буде у новому законі

У Верховній Раді готується до розгляду законопроєкт, який дозволить мобілізовувати на військову службу поліцейських, суддів, державних службовців та членів Кабінету Міністрів.

Деталі законодавчої ініціативи:

  • Мобілізації підлягатимуть чоловіки віком від 18 до 60 років з числа працівників Національної поліції, суддів усіх інстанцій, держслужбовців та членів Кабміну.
  • Відтермінування від призову не передбачатиметься, за винятком народних депутатів та Президента.
  • Мобілізовані посадовці використовуватимуться переважно у військовій, юридичній, кадровій та господарській сферах, але не виключається їх залучення до бойових дій.
  • Передбачається, що призов посадовців дозволить мобілізувати близько 50 тисяч осіб для потреб ЗСУ.

Аргументами на користь законопроєкту називають необхідність рівного підходу до всіх громадян у питаннях мобілізації та посилення обороноздатності держави.

Разом з тим, критики наголошують на можливих ризиках дестабілізації органів державної влади та правоохоронної системи через відтік висококваліфікованих кадрів.

Серед інших проблемних питань – збереження соціальних гарантій та належної оплати праці для мобілізованих, а також питання безпеки їхніх сімей.

Окрім дискусій у політичному та експертному середовищах, законопроєкт вочевидь стане предметом гострого суспільного обговорення найближчим часом.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок