Новий Законопроєкт про Спеціалізовану економічну прокуратуру (СЕП)

У Верховній Раді зареєстровано новий законопроєкт про створення Спеціалізованої економічної прокуратури (СЕП). Документ покликаний посилити боротьбу з економічними злочинами та відмиванням коштів в Україні.

Ключові положення законопроєкту:

  • СЕП стане окремим незалежним органом у структурі прокуратури з власною системою територіальних підрозділів.
  • До компетенції СЕП належатимуть справи про злочини у сфері господарської діяльності, фінансової системи, банкрутства, приховування доходів, рейдерства та інші економічні правопорушення.
  • Прокурори СЕП матимуть широкі повноваження, зокрема щодо проведення негласних слідчих дій, доступу до банківської таємниці тощо.
  • Передбачається посилений механізм добору прокурорів на основі відкритого конкурсу за участі міжнародних експертів.
  • Для протидії політичному тиску планується запровадити 7-річний строк повноважень керівництва СЕП.

Ініціатори законопроєкту стверджують, що створення спеціалізованого органу зміцнить інституційну спроможність розслідувати складні економічні злочини та допоможе повернути в Україну виведені кошти.

Водночас експерти наголошують на ризиках дублювання функцій з іншими правоохоронними органами та необхідності жорсткого механізму контролю за діяльністю СЕП, аби уникнути зловживань повноваженнями.

Законопроєкт ще має пройти тривалий шлях узгодження та обговорення у Верховній Раді та Робочій групі з питань перезавантаження антикорупційної політики.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок