Скасовується норма про “обмежено придатних”

Верховна Рада ухвалила важливі зміни до законодавства, що регулює порядок призову на військову службу. Зокрема, Президент Володимир Зеленський підписав Закон №10313, згідно з яким скасовується норма про категорію “обмежено придатних” військовозобов’язаних.

Досі під час медичного огляду призовники могли отримати одну з трьох категорій:

  • придатний
  • непридатний
  • обмежено придатний

Проте ця остання категорія часто ставала джерелом зловживань та корупції при визначенні здатності до проходження військової служби.

 

Тепер згідно із Законом №10313 медкомісії зможуть присвоювати лише дві категорії:

✔️ Придатний для проходження військової служби

✖️ Непридатний для проходження військової служби

Критерії віднесення до однієї з цих двох категорій не змінюються. Закон лише ліквідовує “проміжну” категорію “обмежено придатних”.

При цьому, згідно із законом, всі “обмежено придатні” повинні пройти повторну військово-лікарську комісію (ВЛК) протягом дев’яти місяців, щоб підпасти під одну з категорій, що залишилися – “придатний” або “непридатний”.

Для решти громадян, які раніше отримали статус “обмежено придатних”, також передбачений обов’язковий перегляд категорії під час наступного медогляду.

Нововведення покликане усунути неоднозначність формулювань та уніфікувати підходи до визначення придатності до військової служби.

Водночас, дехто з експертів застерігає про можливі затримки та навантаження на медичну систему через перегляд категорій для всіх “обмежено придатних”. Військові комісаріати готуються до змін у роботі згідно із новими правилами

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок