Законопроєкт про посилення дисципліни та порядку в армії

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає запровадження низки заходів для посилення військової дисципліни та порядку в лавах Збройних Сил України.

Ключові положення законодавчої ініціативи:

🔹 Запровадження окремої юридичної відповідальності для військовослужбовців за порушення військової дисципліни та статутних вимог.

🔹 Розширення переліку дисциплінарних стягнень, у тому числі арешт до 30 діб для осіб рядового та сержантського складу.

🔹 Збільшення термінів давності притягнення до дисциплінарної відповідальності та можливість накладення кількох стягнень за одне порушення.

🔹 Створення загонів дисциплінарного батальйону для відбування покарання у вигляді арешту.

🔹 Надання безпосереднім командирам більших повноважень для оперативного реагування на порушення підлеглими дисципліни.

🔹 Посилення відповідальності за невиконання законних наказів, самовільне залишення розташування військової частини та дезертирство.

Ініціатори законопроєкту наголошують на необхідності зміцнення дисципліни та беззаперечного підпорядкування як невід’ємних складових бойової ефективності армії.

Водночас, частина експертів застерігає про ризик порушення прав військовослужбовців та наголошує на потребі запровадження ефективних механізмів захисту від можливих зловживань з боку командирів.

Законопроєкт має пройти широке публічне обговорення з метою досягнення балансу між інтересами військової дисципліни та захистом прав особового складу ЗСУ.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок