Законопроєкт про заохочення сумлінних платників податків

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, спрямований на заохочення сумлінних платників податків в Україні.

Ініціатива покликана створити додаткові стимули для ведення прозорого бізнесу та детінізації економіки.

 

Ключові положення законопроєкту:

✅ Запровадження статусу “Сумлінного платника податків” для фізичних осіб та юридичних осіб, які відповідають низці критеріїв.

✅ Серед критеріїв – відсутність податкового боргу, своєчасна сплата всіх податків, відкрита структура власності, дотримання трудового та екологічного законодавства.

✅ Сумлінні платники податків матимуть право на отримання податкових канікул терміном до 2 років для окремих податків.

✅ Передбачені інші пільги – прискорений порядок відшкодування ПДВ, скорочені терміни проведення перевірок контролюючими органами тощо.

✅ Процедура присвоєння статусу сумлінного платника має бути максимально прозорою та здійснюватися на конкурсних засадах.

Ініціатори законопроєкту переконані, що надання преференцій сумлінним платникам сприятиме виведенню бізнесу з “тіні”, збільшенню податкових надходжень та залученню інвестицій.

Водночас опоненти проєкту наголошують на ризиках дискримінації решти платників податків, а також потенційних зловживаннях з боку окремих компаній.

Законопроєкт пройде широке публічне обговорення перед розглядом у Верховній Раді. Очікується жвава дискусія щодо критеріїв визначення сумлінних платників та обсягу пільг для них.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок