Зміни до процедури одержання дозволу на працевлаштування іноземців

11. 02. 2015 р. набула чинності постанова Кабміну № 42, яка передбачає значне спрощення процедури одержання, а також продовження і скасування дозволу на працевлаштування іноземців та осіб без громадянства.

   Основними нововведеннями вищезазначеного документу є:

– розширення переліку випадків, за яких доцільно використовувати працю іноземних громадян, зокрема це стосується осіб, які претендують на зайняття окремих посад у сфері ІТ-індустрії (керівник, програміст, тощо), а також осіб, що здобули вищу освіту в одному із рейтингових вишів, перелік яких наводиться у Постанові;

– змінився строк продовження дії дозволу (замість 30 календ. дн. змінилося на 20 календ. дн. до закінчення строку дозволу);

– суттєво зменшився строк прийняття компетентним органом рішення щодо видачі (продовження чи анулювання) дозволу на працевлаштування. Відтепер рішення має бути прийняте протягом 7 календ. дн. (замість 15 календ. дн.). Відповідне рішення повинно бути направлене поштою протягом 2-х днів з моменту його прийняття роботодавцю, в якому мають бути вказані всі необхідні реквізити для справляння плати за надання дозволу на працевлаштування;

– як і раніше, з моменту прийняття позитивного рішення компетентного органу щодо працевлаштування іноземця, роботодавець зобов’язаний сплатити кошти на рахунок ФЗДСС на випадок безробіття. У разі невиконання цього обов’язку протягом 10 робочих днів – дозвіл на працевлаштування підлягає негайному скасуванню;

– оформлення та видача дозволу здійснюється компетентним органом протягом 3-х робочих днів (замість 10 робочих днів) з моменту зарахування коштів на рахунок Фонду;

– дозвіл на працевлаштування можна продовжувати на той самий строк без обмеження кількості разів такого продовження і при цьому не справляється жодна плата;

– у випадку відмови компетентного органу у наданні дозволу на працевлаштування, усі подані заінтересованою особою документи їй повертаються;

– після прийняття рішення про надання дозволу на працевлаштування роботодавець зобов’язаний впродовж 7 робочих днів (замість 3 робочих днів) подати компетентному органу засвідчену копію укладеного з іноземцем трудового договору;

– у зв’язку із вищезазначеними законодавчими змінами також затверджено новий шаблон заяви на отримання (продовження) дозволу на працевлаштування.