Прийнято закон про дерегуляцію бізнесу

12. 02. 2015 р. ВР України у другому читанні прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу», або так званий «Закон про дерегуляцію». Вищезазначений Закон розроблений за ініціативи Кабміну з метою пришвидчення євроінтеграційних процесів у нашій державі та стосується таких важливих питань як: спрощення започаткування та ведення бізнесу в цілому, істотного скорочення різних погоджувальних і дозвільних процедур, тощо.

Закон стосується багатьох сфер суспільного життя. Зокрема, у галузі житлово-комунального господарства передбачається скасування норм ЖКУ, які передбачають необхідність одержання дозволу виконавчих органів місцевих рад на проведення перепланування житлових приміщень за умови, якщо таке перепланування не зачіпає несучих конструкцій, а після закінчення всіх необхідних будівельних робіт введення об’єкта в експлуатацію взагалі не потребується.

Законом внесено значні зміни щодо особливостей регулювання оренди земельної ділянки, а саме: скорочено перелік істотних умов договору до трьох (об’єкт оренди, строк та орендна плата), об’єкт оренди згідно договору може передаватися лише з моменту державної реєстрації об’єкта оренди, якщо інше не передбачене законом; передбачається скасування відробіткової форми орендної плати.

Зміни також торкаються і процедури державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. Так, у зв’язку із останніми подіями, які відбуваються в Україні відтепер державна реєстрація може проводитися і поза місцезнаходженням юридичної особи чи місцем проживанням фізичної особи. Повноваження державного реєстратора з проведення усіх необхідних адміністративних процедур з реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців можуть виконуватися також посадовими особами органів місцевого самоврядування а також адміністраторами центрів надання адмінпослуг.

За проведення державної реєстрації тепер сплачуватиметься адміністративний збір, який обраховуватиметься виходячи із розміру мінімальної заробітної плати. Відомості про проведення державної реєстрації публікуватимуть вже не в друкованому ЗМІ, а на офіційному сайті Мінюсту.

Закон про дерегуляцію також скасовує обов’язкову державну реєстрацію договорів комерційної концесії.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок