Витребування майна від добросовісного набувача: як не втратити своє право на квартиру?

Нещодавно ВСУ висловив свою правову позицію з питання незаконного вибуття об’єкта нерухомого майна з володіння власника. Справа стосувалась позову в інтересах Львівської міської ради. У позові зазначалось, що нежитлове приміщення вибуло з власності міської ради незаконно, та ставилась вимога про визнання права власності на майно за позивачем. На підставі ували суду про затвердження мирової угоди право власності на цей об’єкт було зареєстровано за іншою особою. Згодом було кілька угод купівлі-продажу (чотири) і на підставі останньої відповідач набув право власності. Цю ухвалу суду згодом було скасовано.

Рішенням судів попередніх інстанцій було відмовлено в позові на підставі того, що спірне приміщення продане в порядку, встановленому для виконання судових рішень, останній власник набув право власності за оплатним договором, а тому є добросовісним набувачем, об’єкт нерухомого майна не може бути витребуваний у нього. ВСУ повернув справу на новий розгляд у суд першої інстанції.

При цьому ВСУ звертає увагу, що одним із випадків, коли об’єкт нерухомості можна витребувати від добросовісного набувача, є вибуття такого об’єкта нерухомого майна поза волею власника (стаття 388 ЦК України). На основі цього майно, яке вибуло з володіння власника на підставі рішення суду, але потім це рішення було скасоване, слід вважати таким, що вибуло з володіння власника поза його волею.

Щоб уникнути купівлі «проблемної» квартири на вторинному ринку, ми вкотре наголошуємо, що:

– потрібно звернути увагу на підставу набуття квартири чи іншого об’єкта нерухомості особою, яка її відчужує. Коли це рішення суду чи спадщина, яка була оформлена нещодавно, це додає ризиків угоді.

– слід проаналізувати «історію» квартири. Якщо протягом відносно недавнього періоду часу її відчужували кілька разів, це може бути ознакою приховування певних обставин;

– продаж за довіреністю теж додає сумнівів, особливо, якщо Ви ніколи не бачили діючого власника і спілкуєтесь лише через представника.

Для проведення перевірки, отримання юридичного супроводу при купівлі на вторинному ринку звертайтесь 096-002-01-00.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок