Мобілізація: чи призвуть чоловіка, якщо дружина вагітна третьою дитиною

Згідно новому закону про мобілізацію, який набув чинності 18 червня, змінились правила військового обліку та відстрочки від мобілізації військовозобов’язаних чоловіків та жінок. Окремо в законі вказано, що відстрочку можуть отримати чоловіки, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей до 18 років. Але зазначається, що факт вагітності не є безпосередньо. підставою для відстрочки у призові, а лише наявність 3 дітей.

В новому законі про вимоги до військовозобов’язаних та тих, хто не підлягає мобілізації, є окремі пункти про кількість дітей та їх статус, на основі яких можна розраховувати на отримання відстрочки від призову. При наявності трьох і більше дітей, які перебувають на утриманні чоловіка, та які не досягли 18-річного віку, є право на отримання відстрочки.

Не поширюється це на тих, хто має офіційну заборгованість по несплаті аліментів, якщо їх сума перевищує загальну сумму за три місяці (тобто, якщо мінімум три місяці не вносились платежі по аліментах).

Але наявність вагітності не прирівнюється до наявності третьої дитини. Отже, якщо дружина вагітна третьою дитиною, то це означає, що у чоловіка в даний момент лише дві дитини на утриманні, тому відстрочки він не отримає. Та після народження третьої дитини, військовозобов’язаний має право на відстрочку від мобілізації.

Окремо зазначається також правовий статус неповнолітніх дітей – всі троє дітей повинні бути віком саме до 18 років та перебувати на утриманні чоловіка. Лише в такому випадку батько не підлягає призову.

Вимоги в законі щодо кількості дітей на утриманні стосуються як військовозобов’язаних чоловіків, так і жінок.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок