Правова позиція ВСУ щодо стягнення страхового відшкодування

Верховний Суд України висловив свою правову позицію з питання стягнення суми страхового відшкодування. Постанова №6-2878цс15 стосується позову страхової компанії до особи, винної у спричиненні ДТП, про відшкодування суми страхової виплати, яку компанія виплатила потерпілому.

Суд при розгляді справи наголосив на окремих положеннях цивільного законодавства. Зокрема, звернено увагу на норму, якою передбачено, що у разі недостатності страхової виплати для повного відшкодування збитків, особа, що страхувала свою відповідальність, повинна доплатити потерпілому різницю між фактичною шкодою і виплатою страхової компанії.

В цей же час до страховика, що оплатив страхові виплати за договором майнового страхування, переходить право вимоги, яке має страхувальник до того, хто завдав збитки.

Таким чином ВСУ робить висновок, що страхова компанія, виплачуючи відшкодування за договором майнового страхування, отримує право вимоги в межах різниці між фактичною шкодою і страховою виплатою до особи, що несе відповідальність за завдані збитки, у випадку недостатності страхових виплат для повного відшкодування розміру шкоди.

Це означає, що якщо Вас визнано винним у ДТП і Вашою страховою компанією було перераховано лише частину спричиненої шкоди в порядку вимоги страховика потерпілого, то страхова компанія потерпілого може звернутись з позовом до Вас про відшкодування їй решту суми страхової виплати.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок