Одруження як підстава прийняття до українського громадянства

Законодавством України передбачено 2 способи отримання громадянства України: шляхом набуття та прийняття. Набуття українського громадянства є спрощеною процедурою в порівнянні із прийняттям, містить менший перелік вимог та потребує менших затрат часу.

Загалом, підставами для отримання громадянства України є:

  1. Народження;
  2. Територіальне походження;
  3. Прийняття до громадянства;
  4. Поновлення у громадянстві;
  5. Усиновлення;
  6. Встановлення над дитиною опіки чи піклування;
  7. Встановлення опіки над особою, визнаною судом недієздатною;
  8. Перебування у громадянстві України одного чи обох батьків дитини;
  9. Встановлення батьківства чи материнства.

Набуття громадянства України

Набуття громадянства можливе також за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

Іноземці, у яких немає правових підстав для набуття українського громадянства за «принципом ґрунту» (тобто, за територіальним походженням) або за «принципом крові» (тобто, за народженням), за їх клопотанням можуть бути прийняті до громадянства України.

Як вже було зазначено, прийняття до громадянства відбувається лише при дотриманні ряду умов.

Так, загальними умовами прийняття до громадянства України є:

  • знання та дотримання Конституції та законів України;
  • володіння українською мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування;
  • безперервне проживання на території України протягом 5 років;
  • одержання дозволу на імміграцію в Україну;
  • наявність законних джерел для існування;
  • припинення або відмова від іноземного громадянства.

Іноземцям, що одружені з українцем (-кою) дещо спрощено процедуру набуття українського громадянства, адже їм замість вищезгаданих п’яти років достатньо лише двох років безперервного проживання на території України. Тобто, після отримання дозволу на імміграцію їм можна одразу клопотати про прийняття до українського громадянства. Однак, варто врахувати, що звертатись за оформленням дозволу на імміграцію можуть іноземці, які перебувають у шлюбі з громадянами України більше двох років, а процес оформлення дозволу на імміграцію триває близько одного року.

Тимчасове посвідчення громадянина України

Процедура прийняття до громадянства України є дуже складною та затяжною. Триває вона близько 1 року (інколи навіть й більше), і протягом усього цього періоду Вам доведеться неодноразово зіштовхуватись з різними бюрократичними та юридичними формальностями.

Це пов’язано з тим, що з кожним роком в Україні збільшується кількість фіктивних шлюбів, левова частка з яких укладається саме з іноземцями, оскільки для них це чи єдиний спосіб отримати громадянство України. У зв’язку із цим Державна міграційна служба з особливою ретельністю перевіряє кожен документ, поданий іноземцем. Підставою повернення документів для усунення недоліків може бути найменша орфографічна помилка, лишній апостроф чи крапка. Тож при підготовці усіх документів Вам слід бути особливо уважним.

Після успішного проходження документів через усі інстанції (а це, зокрема, районні, районні в місті відділи (сектори) та обласні управління Державної міграційної служби, ДМС України та Комісія з питань громадянства при Президентові України), рішення про прийняття до громадянства України приймається Президентом України, про що видається відповідний указ. Після цього іноземцю видається тимчасове посвідчення громадянина України.

Паспорт громадянина України іноземець матиме змогу отримати лише після офіційного документального підтвердження припинення його попереднього іноземного громадянства.

Одруження як підстава прийняття до українського громадянства

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок