Як приватизувати гараж

Питання приватизації гаража в Україні є істотним для багатьох власників цього нерухомого майна. Чи займатися чи цією процедурою, чи не варто витрачати на це час, вирішує кожен самостійно. Сама така процедура не є обов’язком громадян України, але щоб в подальшому розпорядитися гаражем на свій розсуд, її необхідно пройти. Жоден нотаріус не зможе засвідчити угоду з продажу, обміну або іншої розпорядчої дії з майном, що не знаходиться у власності громадянина, в тому числі і без правовстановлюючих документів на гараж.

Нормативне регулювання

Приватизацією по суті вважається передача права власності на гараж, житло, земельну ділянку від держави до приватної особи. Цей процес роздержавлення майна почався після розпаду СРСР, актуальний він і зараз. Ще в 1991 році було прийнято Закон «Про власність», який і визначав майно, яке можна приватизувати. У 2007 році цей закон втратив чинність у зв’язку з прийняттям нового Цивільного кодексу.

Приватизація в гаражно-будівельному кооперативі

Згідно із законодавством, гараж, який розташовується на земельній ділянці, відведеній гаражно-будівельному кооперативу, можна приватизувати. При цьому голова такого кооперативу повинен видати документи, які будуть підтверджувати, що такий гараж був зведений у відповідності з законодавством. Більш того, щоб мати можливість приватизації гаража в гаражному кооперативі необхідно, щоб сам ГБК був належно оформлений і зареєстрований. У разі, якщо є якісь порушення в документах, член гаражного кооперативу має право вимагати проведення загальних зборів його учасників, де розглядають питання про приведення всіх документів у відповідний стан.

Документи:

Які документи для приватизації гаража можуть знадобитися? Це залежить від багатьох факторів. Однак в обов’язковому порядку необхідні будуть наступні документи для приватизації гаража:

  1. Документ, що видається головою гаражного кооперативу, що підтверджує членство в ГБК і сплату всіх необхідних пайових внесків.
  2. Технічний паспорт будівлі, виконаний бюро технічної інвентаризації.
  3. Засвідчена копія акта про передачу землі для використання гаражним кооперативом.
  4. Паспорт та ідентифікаційний код майбутнього власника гаража.

Зібрані документи подаються в районну або міську адміністрацію разом з відповідною заявою. Термін розгляду такої заяви, як правило, не може перевищувати 1 місяць.

Результатом пройденої процедури приватизації буде свідоцтво про право власності, яке видадуть вже законному власнику гаража. Саме цей документ засвідчуватиме права громадянина на будову. Реєстрація гаража і права на нього здійснюється уповноваженим органом у сфері нерухомого майна.

Приватизація індивідуального гаража

Якщо гараж, який підлягає приватизації, розташовується не в гаражному співтоваристві, а на окремій земельній ділянці, то законодавством передбачено можливість безкоштовної приватизації цієї земельної ділянки. Зокрема, стаття 121 Земельного кодексу України передбачає право людей на безоплатну приватизацію 100 кв.м. землі під розміщення такої будови. Звичайно ж, сам зведений гараж повинен бути побудований з урахуванням всіх норм і правил. Для цього буде потрібно провести заходи щодо введення будівлі в експлуатацію. Прийом в експлуатацію здійснюється спеціально створеною комісією. Приватизація приватних гаражів, а, точніше, земельних ділянок під ними, вважається більш необхідною, так як такий неузаконений гараж в будь-який час можуть вимагати знести.

Процедура приватизації та оформлення гаража в Україні досить складна і може ускладнюватися різними правовими нюансами. Існує більш ніж достатньо організацій, які можуть допомогти громадянам з проходженням всіх етапів цієї процедури за певну винагороду. При цьому, вартість приватизації гаража може варіюватися від складності справи. Разом з тим, отримане право власності дозволить власнику здійснювати різні дії з його майном і вбереже від численних ймовірних труднощів в майбутньому.

Якщо у Вас виникли питання, то ми готові допомогти. Звертайтесь за наступними контактами

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок