Стандарт IBAN в Україні: спрощення процедури банківських переказів

Щороку Україна робить низку кроків, які наближають її до європейських стандартів, і 2019 рік не є винятком. Пропонуємо розглянути важливе нововведення у банківській сфері – впровадження коду IBAN.

Той, хто хоч раз здійснював грошові перекази за кордон або з-за кордону, без сумніву знайомий з поняттям «IBAN» та розуміє його призначення. Отже, IBAN, що англійською розшифровується як International Bank Account Number, – це міжнародний формат коду поточного банківського рахунку кожного окремого клієнта, що відповідає вимогам ISO 13616 та використовується для здійснення міжнародних банківських переказів. Простішими словами, IBAN – індивідуальний номер рахунку, сформований за встановленою схемою.

Початково такий уніфікований стандарт використовувався тільки країнами Європейського союзу, однак, зараз географія його застосування значно розширилася. Станом на сьогодні, IBAN-код використовується більше, ніж в шістдесяти країнах світу.

Історія IBAN

Офіційним реєстратором, що започаткував та впровадив стандарт IBAN, є компанія SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications), яка вважається всесвітньою мережею, що об’єднує банки по всьому світу та має на меті здійснення спрощеної передачі інформації, що містить фінансові дані. SWIFT є найпопулярнішою системою грошових переказів та дає змогу здійснювати такі перекази між юридичними особами, між фізичними особами, а також між юридичними і фізичними особами, зі спрощеною процедурою та мінімумом реквізитів. Однак, переказ коштів за даною системою неможливо здійснити без наявності номеру IBAN, що й спричинило необхідність такого нововведення.

Варто зазначити, що використання IBAN-коду в Україні розпочалося ще з 2013 року, оскільки, при переказах коштів з країн ЄС, часто виникали складнощі, причиною яких була необхідність номеру IBAN українського отримувача для проведення платежу.

На той момент IBAN був одним із можливих варіантів стандарту номера рахунку для здійснення міжнародних переказів. Офіційно ж стандарт номера IBAN для українських банків було зареєстровано та опубліковано в SWIFT 28 січня 2016 року. Після цього клієнт, звернувшись до свого банку, міг без будь-яких проблем отримати код IBAN та використовувати його для проведення міжнародних банківських транзакцій.

Документом, що встановлює обов’язковість використання IBAN в Україні, є Постанова правління Національного Банку України «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» № 162 від 28 грудня 2018 року, яка набирає чинності 1 квітня 2019 року. Постанова зобов’язує банківські установи з 1 квітня 2019 року відкривати рахунки у форматі IBAN, а також самостійно, в період з 5 серпня по 31 жовтня 2019 року, переформувати існуючі номери рахунків поточних клієнтів у відповідності зі стандартом IBAN. При цьому, під час створення нового рахунку, номер платіжної картки не використовується.

Наявність IBAN-коду буде необхідною для клієнтів українських банків при здійсненні усіх видів переказів: як у іноземній, так і в національній валюті, а також при проведенні міжнародних платежів.

Структура IBAN

Особливістю номеру IBAN є його чітко визначена структура. Кількість символів коду не може становити більше, ніж 34 знаки, кожен з яких несе окреме змістове навантаження. Будова коду наступна:

  • 2 перших символи вказують на країну місця знаходження банківської установи;
  • 3 і 4 цифри – це відомості про унікальний IBAN-код, що розраховується згідно зі стандартом ISO 7064;
  • наступні дві цифри містять інформацію про код BIC банку;
  • решта символів є банківським номером рахунку окремого клієнта.

Кожна країна встановлює свій стандарт номеру IBAN. В Україні він буде складатися з 29 буквено-цифрових символів. Дві перші літери – UA, тобто Україна, – дають можливість одразу розпізнати країну-учасника, що приєдналася до стандарту. Щодо наступних символів, то ними будуть:

  • контрольний розряд, за допомогою якого можна перевірити, чи коректним є відповідний клієнтський рахунок;
  • код банку;
  • номер банківського рахунку окремого клієнта.

Переваги IBAN

Перевагами впровадження єдиного стандартизованого рахунку IBAN є:

  • швидка ідентифікація отримувача та платника, а також банку, що їх обслуговує;
  • суттєве скорочення банківських реквізитів, що призведе до спрощення оформлення розрахункових документів;
  • відсутність помилок, що часто допускаються в реквізитах рахунків;
  • пришвидшення часу, який необхідний для проведення грошових переказів та отримання коштів за ними.

В майбутньому застосування IBAN дозволить користуватися QR-кодами, які будуть містити інформацію про обслуговуючий банк. Це допоможе значно спростити процедуру оплати рахунків та обміну платіжною інформацією.

Також використання IBAN в перспективі покликане знизити вартість грошових переказів за кордон. В країнах ЄС комісія за проведення міжнародного переказу коштів дорівнює вартості внутрішнього переказу. Щодо необхідних реквізитів, які потрібні для проведення грошового переказу, то ними будуть лише код відповідного банку, так званий BIC або SWIFT код, та IBAN.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок