Використання незареєстрованого товарного знаку

За законодавством України, товарний знак це позначення або будь-яка комбінація таких позначень, що дають можливість відрізнити одні товари та послуги від інших. В умовах перенасичення ринку різноманітними товарами і послугами та, як наслідок – зростання конкуренції на товари і послуги між їхніми виробниками та виконавцями все більше і більше компаній почало приділяти значну увагу реєстрації товарного знаку.

Про переваги належним чином зареєстрованого товарного знаку можна говорити багато, адже він: слугує гарантом якості товарів чи послуг і є запорукою успішного ведення бізнесу, позитивного іміджу та бездоганної репутації серед споживачів; індивідуалізує Вашу продукцію, таким чином захищаючи її від незаконної імітації чи підробки недобросовісними конкурентами; підвищує рівень вашого юридичного захисту при виникненні судового спору щодо неправомірного використання товарного знаку, тощо.

Трапляються ситуації, коли представники так званого «локального» бізнесу (фізичні особи-підприємці, невеличкі підприємства) часто нехтують реєстрацією товарного знаку посилаючись на недоцільність вкладення додаткових коштів на проведення реєстрації виходячи з невеликих обсягів своєї господарської діяльності. Проте, важливість реєстрації товарного знаку, а також його значення для ідентифікації і просування Вашої продукції (послуг) на ринку не слід недооцінювати, адже неправомірне використання товарного знаку може спричинити для Вас значні негативні правові і репутаційні наслідки.

Так, Ви дійсно певний час можете використовувати унікальну назву для позначення важих товарів (послуг), яка раніше ніким не використовувалася і на даний момент не використовується. Але, використовуючи незареєстрований товарний знак, Ви дуже ризикуєте з наступних причин. Може виявитися, що товарний знак, який Ви використовували протягом певного часу, все ж таки зареєстрований на ім’я іншої особи, але Ви про це не знали, оскільки пошук в Інтернеті не завжди дає позитивні результати (точну відповідь можна знайти лише здійснивши попередній пошук по базах зареєстрованих знаків для товарів і послуг на офіційному веб-сайті Укрпатенту).

Крім цього, дуже поширеними є випадки, коли недобросовісні конкуренти, не маючи жодних прав на товарний знак, без Вашого відома просувають на ринку товари (послуги) під Вашим товарним знаком. Як наслідок, на ринку поширюватиметься неякісна продукція однієї компанії, яка асоціюватиметься у споживачів з вашим товарним знаком, що в кінцевому підсумку звичайно ж призведе до втрати довіри і доброго імені Вашої компанії. Нагадаємо, що законодавством України передбачена як цивільно-правова відповідальність за протиправне використання зареєстрованого товарного знаку (тобто, відшкодування майнової і моральної шкоди власнику товарного знаку), так і кримінальна відповідальність за шкоду завдану у значному (великому, особливо великому) розмірі.

Отож, використання незареєстрованого товарного знаку, якщо і доцільне, то виключно в короткостроковій перспективі на початку діяльності малого бізнесу. І при першій ж можливості, краще зареєструйте товарний знак, щоб уникнути небажаних для себе наслідків у майбутньому.

Адвокатське об’єднання “Бачинський, Коломієць і партнери” надає весь комплекс послуг, пов’язаних з реєстрацією товарного знаку, тому, якщо у Вас виникли труднощі у підготовці та оформленні всіх необхідних документів для проведення реєстрації, звертайтесь за телефонами: + 38 096 002 01 00; 032 247 35 44.

Використання незареєстрованого товарного знаку

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок