Як перевірити орендодавця за договором оренди нежитлового приміщення?

При укладенні договору оренди, сторони не завжди вважають за необхідне детально перевіряти контрагента, зокрема, орендодавця. Також, іноді трапляються випадки неможливості вчасного ознайомлення із документами або ж орендодавець відмовляється надати деякі документи взагалі. Саме у зв’язку із такими ситуаціями, а також для розуміння у повному обсязі про те, із ким укладається договір, необхідною є детальна перевірка інформації про орендодавця.

Станом на сьогодні, існує безліч джерел корисної інформації. Дедалі більше і більше популярною стає перевірка потенційного контрагента. Отже, як перевірити інформацію про Вашого орендодавця, якщо Ви плануєте орендувати офісне приміщення, магазин тощо? Виділимо основні портали, доступ до яких є відкритим для кожного.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Завдяки цьому реєстру можна отримати інформацію про юридичну та фізичну особу-підприємця за пошуковим критерієм: ПІБ фізичної особи; назва компанії чи її унікальний ідентифікаційний номер (ЄДРПОУ).
Детальна інформація, яку можна отримати за результатами пошуку є наступною:

  • наявність інформації про припинення діяльності;
  • місце проживання / місцезнаходження (адреса);
  • стосовно юридичної особи – перелік засновників; інформація про уповноважених діяти від імені компанії осіб (директора, підписанта) та наявність у них певних обмежень на укладення угод;
  • розмір статутного капіталу компанії;
  • зареєстровані види діяльності;
  • відкриті виконавчі провадження;
  • номер засобу зв’язку.

Така перевірка дасть змогу відповісти на запитання про того, з ким Ви укладаєте договір: «Чи існує така юридична особа взагалі?»; «Чи матиме право конкретна особа підписувати договір від імені компанії?»; «Чи існують відкриті виконавчі провадження щодо компанії»?

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно

Передумовою використання даних кабінету електронних сервісів є реєстрація. Створення облікового запису не потребує додаткових зусиль та здійснюється швидко. Отримується інформаційна довідка (вартість складає 23 гривні), яка містить інформацію про наявне у компанії майно. Також можна перевірити: чи дійсно об’єкт оренди належить орендодавцеві; чи є заборони відчуження; чи майно не передане в іпотеку. Адже такі обставини можуть перешкоджати безпечному укладенню договору оренди.

Перевірку щодо об’єкта оренди можна здійснювати володіючи точною інформацією про адресу приміщення або ж лише відомостями про реєстраційний номер будинку/квартири/нежитлового приміщення.

Якщо здійснювати перевірку на основі інформації про власника, реєстром передбачений наступний пошук:

Консультація юриста

  • для орендодавця фізичної особи за ПІБ, РНОКПП (ідентифікаційним кодом) або ж номером паспорта;
  • для пошуку компанії необхідно знати принаймні назву чи код ЄДРПОУ.

Єдиний реєстр боржників

Вищезгаданий портал пропонує перевірити контрагента на наявність у нього статусу «боржника», оскільки це безпосередньо впливатиме на укладення між Вами угоди, наприклад, за обставин накладення арешту на майно. Для цього потрібно ввести ПІБ фізичної особи та дату народження чи РНОКПП, найменування чи ЄДРПОУ юридичної особи орендодавця.

Єдиний державний реєстр судових рішень та Офіційний портал судової влади України

Реєстр судових рішень являє собою розширену базу даних про прийняті судом рішення. Зважаючи на численну кількість ухвал, постанов, вироків і т.д., реєстр дає можливість обрати найбільш зручний для себе спосіб пошуку за обраними критеріями.

Також, при пошуку за місцезнаходженням об’єкта оренди можна знайти усі судові рішення, пов’язані з цією адресою.

Офіційний портал судової влади України дозволяє отримати інформацію: чи наявні справи, стороною яких є чи був Орендодавець.

Усі ці відомості матимуть значення при укладенні договору, оскільки може мати місце спір щодо позбавлення орендодавця права власності на об’єкт оренди чи судові спори з попередніми орендарями. При цьому, орендодавець може промовчати про таке впродовж перегорів з Вами як орендарем.

Перед оформленням договірних відносини, важливо скористатись вищенаведеними способами перевірки завчасно. Тим самим, убезпечите себе та свої кошти. Саме тому, пам’ятайте про основні пункти перевірки:

  • повноваження особи на підписання договору;
  • належні правові підстави володіння відповідним об’єктом оренди;
  • відсутність обмежень щодо передання в оренду;
  • наявність судових рішень чи судових справ за участю орендодавця, які мають значення для безпеки оренди;
  • наявність заборгованостей, що можуть потягнути за собою стягнення на майно орендодавця, зокрема, на об’єкт оренди.

Фото: praisetea

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок