Захист контенту від незаконного копіювання, або захист авторських прав в мережі Інтернет

На сьогодні мережа Інтернет переповнена різного роду інформацією. Ми можемо найти будь що, лише варто внести потрібні слова у пошукову строку. Так само легко копіювати інформацію з одного сайту і поміщати її на свій. Звісно, така робота є незаконною і навіть кримінально-караною. Як в сьогоднішніх реаліях захистити контент веб-сайту від шахраїв? Саме про це йтиме мова.

Захист веб-сайту, його внутрішнього і зовнішнього наповнення, відбувається відповідно до Закону України «Про захист авторських та суміжних прав». Однак практика показує, що застосування норм цього нормативного акту не завжди є раціональним в сучасності, адже багато понять, такі як – веб-сайт, контент і т.д., не є визначеними.

В першу чергу варто з’ясувати, який саме вид контенту ви бажаєте захистити – мультимедійний чи текстовий. Найпоширеніший спосіб, який в 90% випадків є найбільш дієвим це застосування так званих «водяних знаків» на авторські зображення, заборона виділення тексту на сторінках сайту або клацання правою кнопкою миші. Звісно ці методи діють лише на дуже лінивих «копірайтерів», які не знають якими ще способами можна вкрасти інформацію із сайту, але це справді досить дієво. Таким способом можна захисти як мультимедію, так і текст.

Другий метод, це вплив на зловмисника безпосередньо. Яким способом? Написання листа власнику сайту. Лист, може бути зі змістом про те, що конкретний сайт порушив ваші авторські права, посилаючись на норми чинного законодавства, і вимагати видалити вкрадену інформацію. Чи є це законно, якщо ваші авторські права на контент сайту жодним чином не зареєстровані? Так, адже ч. 2. ст. 11 Закону України «Про авторські права та суміжні права» передбачає, що авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

Наступний спосіб, це впливати на провайдера. Провайдер, це особа, яка надає хостинг для сайту, який порушив ваші авторські права. Згідно чинного законодавства, провайдер не несе жодної відповідальності за те, що розміщено на сайтах, яким він надає хостинг. Але повідомлення з вимогою про видалення інформації з сайту, який хостить провайдер, можна використати, адже таким чином, мова йде про діловy репутацію такого хостингу.

Важливо, що боротьбу з незаконним копіювання контенту роблять і пошукові системи, адже якість пошуку не можу бути високою, поки в кожній сторінці про дубльована одна і таж інформація. Наприклад, пошукова система Google надає можливість подати електронну заяву на вкрадений контент, вона буде розглянута, і як результат, скопійований ресурс буде видалений, або ваш сайт поставлений як першоджерело.
Захистити контент сайту жодний із методів не може на всі 100%, але спробувати відстояти свої авторські права і покарати порушників вказати вище способами можна.

Якщо жодний із способів не подіяв, то це означає, що необхідно звертатися до суду з позовом про захистом своїх порушених авторських прав. Важливо, що необхідно врахувати той факт, що судовий процес може дуже затягнутися і зібрати необхідну доказову базу дуже непросто. На сьогодні скріни контенту сайту в суді не має силу належного доказу, саме тому потрібно проводити відповідну експертизу. По Україні є лише декілька ресурсів, які можуть зафіксувати факт «крадіжки» вашого авторського тексу чи зображення . Але саме це може стати хорошим захистом в суді для стягнення коштів, у зв’язку з завданням шкоди репутації, втраченого прибутку і т.д.

Захист контенту від незаконного копіювання, або захист авторських прав в мережі Інтернет

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок