Успішний захист інтересів Клієнта юристами ЮК «Лігалейд» у справі про порушення митних правил

Здійснюючи замовлення товарів з американських чи європейських інтернет-магазинів, українці постійно стикаються з проблемою оплати замовлення та вчасної і дешевої доставки.

Значна кількість посередників, в тому числі кур’єрських сервісів, пропонують свої послуги щодо організації всіх цих процедур. Одна з таких схем – створення віртуальної «поштової» адреси замовника, наприклад, на території США, доставка товару з інтернет-магазину на цю адресу, а потім пересилання замовлення як поштового відправлення на територію України вже за реальною українською адресою замовника.

Така схема є досить поширеною, однак «працює» до моменту, поки митний орган під час здійснення перевірки не виявить в конкретній посилці невідповідність її вмісту опису на декларації та задекларованій ціні. У випадку пересилання товарів, які заборонені до ввезення в Україну, або з метою ухилення від сплати митних платежів, посередниками при оформленні посилки часто зазначається зовсім інший товар і занижена вартість.

Далі відповідальність посередника (кур’єрської служби) фактично знімається. На бланку декларації, яка супроводжувала товар, відправником та одержувачем товару зазначається та ж сама особа (замовник, громадянин України) – один раз з американською, один раз з українською адресою.

Відповідальність за такі дії згідно з українським митним законодавством лежить на відправнику товару. Санкція статті про порушення митних правил (ст. 472 Митного кодексу України) щодо недекларування товарів, які переміщуються через митний кордон України, передбачає штраф у розмірі вартості товару, та конфіскацію товару, що пересилався.

Юридичною компанією «Лігалейд» нещодавно було здійснено успішне представництво Клієнта у аналогічній справі, що стосувалася пересилання товару на суму близько 250 000 грн. При цьому, Клієнт зберіг близько півмільйона, адже санкція ст. 472 Митного кодексу України передбачає конфіскацію товару, а також штраф у розмірі вартості товару.

Згідно протоколу, який був складений митним органом, громадянин України, будучи зазначений на посилці відправником товару, який не був задекларований, притягувався до відповідальності у вигляді штрафу у розмірі його вартості з  конфіскацією вилучених предметів. Митний орган зазначав про «особливу суспільну небезпечність» вчиненого нашим клієнтом діяння, виходячи зі значної вартості, хоча насправді вина у неправильному оформленні та приховуванні лежала на посереднику, який і організовував всі ці процедури.

Консультація юриста

Фактичні збитки, які могли бути завдані клієнту в результаті застосування до нього заходів відповідальності, становили б півмільйона гривень. Зразу ж після складення протоколу кур’єрська служба «самоусунулась» від процесу, переклавши всі ризики на замовника.

Юристам Юридичної компанії «Лігалейд» вдалось захистити інтереси замовника в судовому порядку, довівши, що громадянин України – замовник товару, не може нести відповідальність за недекларування товару, оскільки безпосередньо він такі дії не вчиняв, незалежно від зазначення його імені посередником на бланку декларації.

Крім того, Постановою суду першої інстанції, яке було залишено в силі Апеляційним судом Львівської області, було вирішено вилучений згідно протоколу товар повернути після здійснення митного оформлення одержувачу, тобто реальному замовнику.

Як свідчить судова практика, митним органам у переважній більшості випадків вдається притягнути до відповідальності осіб, на яких складено протокол, особливо коли йдеться про значні суми.

Останнім часом спостерігаються позитивні тенденції у діях митних органів, коли згідно протоколів притягуються до відповідальності саме відправники (віртуальні особи з віртуальною американським адресом), що є правильніше згідно законодавства, але робить неможливим виконання рішення щодо накладення штрафу (раніше були спроби притягувати до відповідальності одержувачів). Але якщо питання реального стягнення штрафу залишається відкритим, то надісланий товар конфіскується у абсолютній більшості справ, оскільки це передбачено нормою статті Митного кодексу.

Старший юрист ЮК «Лігалейд» Наталія Василечко,  що спеціалізується на митних та податкових судових справах вже не вперше успішно захищає інтереси Клієнтів Юридичної компанії «Лігалейд», при цьому, чимало з них мали доволі невтішні перспективи згідно попереднього юридичного аналізу.

З питань юридичного супроводу у податкових та митних справах, звертайтеся за телефоном +38 096 002 01 00 чи іншими контактами на сайті.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок