Продовження строку для прийняття спадщини

Прийняття спадщини в Україні

За загальним правилом, що встановлене цивільним законодавством, спадкоємець має можливість прийняти спадщину протягом 6 місяців після її відкриття. Однак, трапляється всяке, тому інколи з різних причин (віддалене місце проживання, хвороба чи просто незнання) цей строк пропускають. Як не втратити спадщину у такому випадку?

У першу чергу необхідно встановлювати додатковий строк для прийняття спадщини. Крім того, що процедура є досить детально врегульована, також з приводу даного питання є і роз’яснення Пленуму Верховного Суду, і узагальнення судової практики. Спробуємо звести до спільного знаменника весь масив наявної інформації.

Моментом, з якого відкривається спадщина, є або смерть спадкодавця, або оголошення його померлим. Тобто перебіг шести місяців починається у той самий день, коли особа померла або коли набрало законної сили рішення суду про оголошення її померлою (це прямо прописано у ЦК).

Протягом цих півроку особа має право або прийняти спадщину, або відмовитися від неї. Якщо є інші спадкоємці, і виникнення у Вас права на спадкування залежить від того, приймуть вони спадщину чи відмовляться від неї, у такому разі строк скорочується. Тоді у Вас буде не шість, а три місяці, які будуть відраховуватися з моменту, коли інші спадкоємці відмовляться від спадщини чи не приймуть її.

Коли усі встановлені законом строки пропущені, треба звертатися до суду з позовом про поновлення строку для прийняття спадщини. Перше питання, яке перед Вами постане, – з ким судитися? Відповідь залежить від того, чи є інші спадкоємці. Якщо спадкоємці є – то з ними, якщо немає, або вони відмовилися від спадщини, не прийняли її – з територіальною громадою в особі місцевої ради за місцем відкриття спадщини.

Схематичний та поетапний огляд ситуації

Подаючи позов до суду, переконайтесь, що Ваша ситуація відповідає усім необхідним вимогам для того, щоб рішення суду було на Вашу користь:

  • Ваше право на спадкування виникло після 1 січня 2004 року;
  • інших спадкоємців або немає, або вони є, але відмовляються надавати письмову згоду на подання Вами заяви до нотаріуса для прийняття спадщини;
  • вагома причина пропущення строку.

Часто саме останній пункт стає найбільш критичним при розгляді справи. Верховний Суд пояснює, що вагомими є причини,  пов’язані  з  об’єктивними,   непереборними,   істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Консультація юриста

Два роки тому Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, узагальнюючи судову практику, підкреслив, що поважними є такі причини як довготривала хвороба, выдсутність спадкоємця довгий час на території України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, відбування строкової військової служби в Збройних Силах України тощо.

Проте часто в позовах про продовження строку для прийняття спадщини можна зустріти найрізноманітніші пояснення: особа не знала про наявність спадкового майна або заповіту, досягла похилого віку, є непрацездатною.

Інколи позивачі аргументують свої вимоги тим, що не могли визначитися між собою, хто прийматиме спадщину, посилаються на скрутне фінансове становище та неможливість проїзду до місця відкриття спадщини і навіть на складні метеорологічні умови. Такі причини поважними не вважаються і шансів на прийняття спадщини Вам не додадуть.

Окремої уваги заслуговує інше цікаве обґрунтування: позивачі пояснюють, що пропустили строк для прийняття спадщини через те, що їм «неправильно роз’яснили в сільській раді порядок спадкування», мовляв, що до нотаріуса необхідно звертатися не протягом, а після спливу піврічного строку з дня смерті спадкодавця; і масово – посилання на втрату правовстановлюючих документів або відсутність оригіналів документів на спадкове майно в час подання заяви . Треба визнати, що в усіх зазначених випадках суди продовжували строк та виносили рішення на користь позивача. Втім, треба розуміти, що судова практика різниться, оскільки «поважна причина» – це, все-таки, поняття оціночне.

Також треба враховувати вимоги ч.2 ст.59 ЦПК при доказуванні поважності причин пропуску строку. Дана стаття встановлює правило, що факти, які за законом мають бути доведені конкретними встановленими видами доказів, не можна доводити іншими способами. Тобто, якщо Ви стверджуєте, що протягом строку для прийняття спадщини хворіли, то маєте представити суду належним чином завірені довідки з медичного закладу, а не привести родичів, сусідів чи інших свідків, які готові це підтвердити. Це ж стосується перебування за кордоном чи в іншому регіоні у зв’язку з відрядженням.

ЮК «Лігалейд» має багатий досвід у веденні спадкових справ загалом та справ про продовження строку для прийняття спадщини зокрема, і ми будемо раді використати усі свої знання для допомоги Вам. Звертайтеся за контактами, вказаними на сайті.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок