Візи в Україну: Порядок оформлення. Підстави відмови. Оскарження рішення про відмову

За оформленням візи в Україну звертаються іноземці з різних куточків світу. На жаль, не всім вдається її отримати. Однією із найпопулярніших підстав відмови є неможливість підтвердження мети візиту. Які категорії іноземців найчастіше отримують відмову та як її оскаржити ми розповімо детальніше.

Звернення за оформленням візи

Перелік документів, який необхідно подати у посольство/консульство/візовий центр для оформлення візи включає:

  • паспортний документ, який має відповідати таким вимогам:
    – бути дійсним не менш як 3 місяці після задекларованої дати виїзду з території України;
    – містити не менше 2-х вільних сторінок;
    – бути строком дії не більше 10 років;
  • заповнену та підписану візову анкету;
  • одну кольорову фотокартку розміром 35х45 мм;
  • дійсний поліс медичного страхування з покриттям витрат щонайменше на 30 000 євро або в еквіваленті іншою валютою, якщо інше не передбачено законодавством або міжнародними договорами України;
  • документи, що підтверджують наявність достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави чи можливість отримати достатнє фінансове забезпечення у законний спосіб на території України відповідно до Порядку підтвердження достатнього фінансового забезпечення іноземців та осіб без громадянства для в’їзду в Україну, перебування на території України, транзитного проїзду через територію України і виїзду за її межі та визначення розміру такого забезпечення;
  • документ, що підтверджує сплату консульського збору, якщо інше не передбачено законодавством та міжнародними договорами України.

Разом з тим, необхідно подати передбачений законодавством документ, який підтверджує мету поїздки в Україну. Для кожної конкретної підстави (залежно від типу візи) він є іншим. Саме цей документ повинен би був запобігати випадкам відмови у оформленні візи на підставі відсутності доказів, що підтверджують мету запланованого перебування в Україні. Однак, на практиці це відбувається по-іншому.

Наші еміграційні адвокати мають великий досвід у вирішенні різноманітних юридичних питань, що пов’язані з міграцією, включаючи оформлення віз, робочих дозволів, імміграційних петицій та багато іншого. Ми також допомагаємо клієнтам отримувати статус біженця та вирішувати питання з імміграційними службами.

Підставами для відмови в оформленні візи є:

  • загроза національній безпеці або охороні громадського порядку;
  • загроза забезпеченню охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, що проживають в Україні;
  • наявність відомостей про іноземця або особу без громадянства у базі даних осіб, яким згідно із законодавством не дозволяється в’їзд в Україну або тимчасово обмежено право виїзду з України;
  • встановлення, що поданий паспортний документ іноземця або особи без громадянства підроблений, зіпсований або не відповідає встановленому зразку чи належить іншій особі;
  • подання завідомо неправдивих відомостей або підроблених інших документів;
  • відсутність в іноземця або особи без громадянства дійсного поліса медичного страхування за умови можливості його оформлення на території держави, в якій подається відповідне візове клопотання;
  • відсутність в іноземця або особи без громадянства достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави чи можливості отримати достатнє фінансове забезпечення у законний спосіб на території України;
  • відсутність доказів, що підтверджують мету запланованого перебування в Україні іноземця або особи без громадянства;
  • відсутність документів, що дають можливість встановити намір іноземця або особи без громадянства залишити територію України до закінчення строку дії візи;
  • звернення заявника про припинення розгляду клопотання щодо оформлення візи.

Пункт 8, на відміну від інших, не містить чіткого переліку доказів чи документів, якими повинна підтверджуватись мета запланованого перебування іноземця в Україні. Саме це є причиною величезної кількості відмов на цій підставі.  Постанова Кабінету Міністрів України №118 від 1 березня 2017 року Про затвердження Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію визначає лише перелік документів, які необхідно подати іноземцям для кожної конкретної підстави залежно від типу візи. Втім, як показує практика, навіть за наявності усіх передбачених законом документів, можливі відмови через недостатність доказів.

Чому так відбувається?

В першу чергу це пов’язано з протидією нелегальній міграції. Іноземці з країн так званого «міграційного ризику», тобто з тих, де надто складна для життя економічна ситуація або у якій відбуваються воєнні дії тощо, часто використовують візу в Україну для того щоб назавжди покинути країну свого громадянства. Інколи, Україна є лише «транзитною» країною для подальшої міграції у країни ЄС. Так, громадяни конкретних країн, незважаючи на добросовісність їхніх намірів, можуть отримати відмову саме по цій причині.

Поширеними також є випадки, коли іноземець подає передбачений законом перелік документів, однак під час співбесіди в посольстві/консульстві не може пояснити мету свого візиту або ж мета, яку ця особа озвучила не відповідає тій, що зазначена в документах. У таких випадках очевидною є недобросовісність і, як наслідок, такі іноземці отримують відмову саме на підставі пункту 8.

Багато схожих прикладів можна навести, в тому числі фіктивні шлюби, однак причина відмови в оформленні візи у всіх них одна – реальні наміри іноземця не відповідають меті подорожі, яка вказана в документах. Що ж робити тим, хто добросовісно звертається за оформленням візи?

Адвокатське об’єднання “Бачинський Та Партнери” надає широкий спектр юридичних послуг, серед яких є послуги адвоката. Ми маємо професійний колектив адвокатів з багаторічним досвідом роботи у сфері захисту прав та інтересів клієнтів.

Оскарження рішення про відмову

Саме таким особам необхідно звертатись з апеляційним листом до уповноваженого органу, що розглядав звернення про оформлення візи, для оскарження рішення про відмову.

Апеляційний лист можна подати протягом двох місяців після отримання іноземцем рішення про відмову в оформленні візи. Для того щоб візове клопотання розглянули повторно необхідно врахувати декілька моментів:

  • переконайтесь, що причин для відмови справді немає, а всі подані документи відповідають вимогам законодавства.
  • При написанні листа важливо обґрунтовувати свою думку лише з посиланням на законодавство. Наприклад, якщо причиною відмови вказано відсутність достатнього фінансового забезпечення, необхідно вказати посилання на законодавство, де:
  • Зазначено якими способами може підтверджуватись достатнє фінансове забезпечення;
  • Яка сума коштів встановлена законодавством як достатня на період запланованого перебування і для повернення до держави походження.
  • Апеляційний лист, як і пакет документів для оформлення візи, може подавати лише заявник. Приймаюча сторона не може оскаржувати відмову в оформленні візи особі, яку вона запрошує.
  • Оскарження відмови не дає жодних гарантій, що візове клопотання розглянуть повторно. У випадку, коли апеляційний лист не дав результатів і клопотання не розглянули повторно, візовий збір (як і при відмові у оформленні візи) не повертається. Так, якщо у Вас є сумніви щодо відповідності вимогам законодавства поданих документів, краще звертатись за оформленням візи повторно. Це значно зекономить час. Однак, врахуйте, що при повторному зверненні потрібно усунути ті недоліки, які стали причиною відмови раніше та повторно оплатити консульський збір.
  • У випадку, коли іноземець оскаржує відмову на підставі пункту 8, варто вказати якими саме доказами була підтверджена мета. За можливості, додати інші докази, які підтверджують добросовісність намірів візиту в Україну.

Якщо ви шукаєте адвоката з міграційних питань, то наше адвокатське об’єднання “Бачинський Та Партнери” може надати вам якісну та професійну юридичну допомогу в цій галузі.

Наші адвокати мають великий досвід у супроводженні клієнтів у питаннях міграції, включаючи отримання віз, дозволів на проживання та роботу в інших країнах, а також вирішення питань щодо статусу біженця та інших міграційних питань.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок