Юридичні аспекти відкриття закладу громадського харчування

Відкриття кафе (чи ресторану) з юридичної точки зору досить ускладнене. Отож, звернемо Вашу увагу на основні юридичні нюанси при непростій процедурі відкриття кафе, притому, наголошуємо, що стаття не є інструкцією для дії, а лише в загальному покликана зорієнтувати Вас.
Крок 1. Вибір форми організації бізнесу. Як показує практика, з метою економії коштів необхідно врахувати особливості ресторанних форм бізнесу та оподаткування цих форм бізнесу, які будуть зареєстровані для діяльності ресторану. В основному, це залежить від того, чи будете Ви продавати алкогольні та тютюнові вироби. Якщо так – то необхідно зареєструватись на загальній системі оподаткування для можливості отримання ліцензій на алкоголь та тютюн. Детальніше стосовно оптимізації Ваших витрат при реєстрації юридичної особи чи підприємця для ресторанного бізнесу, звертайтесь до нас за консультаціями.
Крок 2. Придбання чи оренда приміщення. Чи не найважливішим у цьому бізнесі є правильно обране приміщення. Як і з точки зору розміщення (локації), так і з юридичної точки зору. Дуже часто, поспішно підписавши договір оренди, майбутні бізнесмени втрачають все, оскільки вклавши у приміщення чимало грошей, можуть бути позбавлені самого права оренди з різних причин, як-от: недостатнього захисту в самому договорі оренди (наприклад, право Орендодавця розірвати в односторонньому порядку договір оренди; чи непридатність приміщення під використання для мети закладу харчування та сотні інших причин, які дуже часто можуть бути випущені із поля зору). Тому перш за все, необхідно звернутися до кваліфікованих юристів, і не пошкодувати часу і коштів для досконало проробленого договору, який буде Вам слугувати роками.
Крім того, доцільним є зібрати повну інформацію про об’єкт нерухомості. Логічно, що це завдання ріелторів, але дуже часто роль останніх (звичайно мова йде не про всіх) обмежується тим, що вони виступають лише “передавачами” контактних даних. Тому варто для цього додатково залучати юристів (як і при купівлі нерухомості, так і при його оренді для цілей розміщення закладу громадського харчування). Перш за все, необхідно встановити попередню історію приміщення – чи законно власники його отримали, чи знаходиться воно в іпотеці, чи не має зазіхань на це приміщення з боку третіх осіб, у випадку оренди – як “щасливо” завершилась попередня оренди. На все це, при оренді невеликого приміщення, здається, не має часу, але потім, коли вже відкритий бізнес і виникнуть негаразди – буде мати значні несприятливі наслідки, тому логічніше – передати невеликий завдаток (який також слід оформити окремим попереднім договором) і віддати час юристам для повного дослідження об’єкта. Зокрема, крім вищезгаданого ще слід звернути увагу, чи вже використовувалося дане приміщення під заклад громадського харчування (якщо ні – Вас чекає багато сюрпризів при підготовці дозволів на відкриття кафе), чи проживають мешканці над приміщення майбутнього кафе та дізнатися у державних органах, чи не було скарг від останніх на дане приміщення, оскільки, якщо були, то і у Вас можуть виникнути значні ускладнення. Наприклад, у Великобританії жодна угода щодо нерухомості не відбувається без юристів, а останні проводять не один тиждень досліджуючи юридичну історію об’єкта нерухомості та готуючи договір.
Важливою умовою успішності підготовки подальших документів для відкриття ресторану є наявність акту здачу в експлуатацію (“свіжого” – відсутність перепланувань чи розбіжностей між планом та реальним станом приміщення). Також неоднозначне питання із користуванням комунікаціями (як-от: світло, газ, вода): з одного боку необхідно перевірити у власника наявність документів (технічних умов, договорів) на їх використання, оскільки у практиці досить часто штрафуються на величезні суми орендарі, які нічого не підозрювали щодо незаконного використання світла орендодавцями) та з іншого боку необхідно прописати у договорі особливості оплати компенсацій за це, а ще краще – переоформити всі документи на себе особисто.
Крок 3. Підготування дозвільної документації для відкриття кафе. Цей етап необхідно починати відразу із моменту отримання приміщення в користування чи придбавши його. Зрозуміло, що технологічно приміщення повинно відповідати всім вимогам санепідемстанції, МНС та ін. Тим не менше, ми не будемо описувати процедуру отримання кожного з них, яка частково описана в окремих статтях на нашому сайті. Для відкриття закладу харчування, необхідно отримати ряд дозволів:
– дозвіл на розміщення зовнішньої реклами (при цьому додатково рекомендуємо зареєструвати торгову марку, що відкриє Вам ряд переваг: можливість написання торгової марки, а відповідно і реклами (назви) англ. буквами, можливість розвитку бізнесу та отримання додаткових коштів через франчайзинг, реєстрація домену .ua та інше);
так званий дозвіл МНС (дозвіл на початок роботи підприємств та оренду приміщень);
– найважливішим для кафе звичайно є експлуатаційний дозвіл СЕС (санепідемстанції);
– дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі та в деяких випадках інші дозволи (на літній майданчик тощо).
Крок 4. Отримання ліцензій на алкоголь та тютюн (у випадку, якщо такий буде пропонуватися у ресторані). Звичайно, цей крок можна починати одночасно (паралельно) із попередніми з метою економії часу при підготовці відкриття ресторану. Детальніше про це читайте у нашій статті Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами . При цьому потрібно буде отримати торговий патент та зареєструвати РРО (касовий апарат).
Також можливий варіант придбання готового бізнесу – вже відкритого кафе з усіма дозволами та юридичним документами.
Ці кроки не повністю розкривають усю процедуру відкриття закладу харчування, попри це може виникнути чимало юридичних питань пов’язаних із працевлаштування працівників та іншими юридичним питаннями, тому з питань комплексного супроводу відкриття кафе (чи ресторану) звертайтесь до юристів Лігалейд:
телефони: Kyivstar +380972184275 UMC +380504317084 стаціонар +38(0322)47-35-44 E-mail: [email protected]]]>

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок