ДТП. Як діяти, якщо страхова потерпілого пред’явила грошову вимогу?

Ви стали учасником дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), внаслідок якої пошкоджено автомобіль потерпілого. Ваша вина встановлена рішенням суду, яке набрало законної сили.
Ваша цивільно-правова відповідальність за шкоду, завдану майну третіх осіб, є застрахованою. Простіше кажучи, у вас є дійсний поліс обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ), або поліс добровільного страхування КАСКО, тому, на перший погляд, перейматись не варто, оскільки страхова мала б сама усе відшкодувати. Однак, через деякий час ви отримуєте письмову претензію від страхової компанії потерпілого в якій вказано, що ваша страхова компанія здійснила виплату страхового відшкодування не у повній сумі і вам необхідно сплатити різницю між сумою фактичних витрат та сумою сплаченого страхового відшкодування.

Чому виникає вимога відшкодування різниці між завданою шкодою та страховою виплатою при ДТП

Така ситуація пояснюється тим, що автомобіль потерпілого застрахований за договором добровільного страхування наземного транспортного засобу (так званий поліс КАСКО). Різниця між “автоцивілкою” (ОСЦПВ) і КАСКО полягає в тому, що згідно КАСКО, у випадку настання дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), шкоду потерпілому відшкодовує не страхова компанія винуватця, а страхова компанія, в якій застрахований автомобіль потерпілої особи. Як правило, сторони договору КАСКО на власний розсуд визначають умови страхування та розміри страхових сум, які виплачуються у разі настання страхового випадку.

Після виплати потерпілому страхового відшкодування до страхової компанії переходить право вимоги, до особи винної у заподіянні шкоди. Так, згідно Закону №85/96-ВР, до страховика,  який  виплатив  страхове відшкодування за договором   майнового страхування в межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник  або  інша  особа,  що одержала страхове відшкодування,  має до особи,  відповідальної за заподіяний збиток. Таким чином, страхова потерпілого звертається з вимогою про виплату страхового відшкодування до страхової винуватця. У разі недостатності сум старахового відшкодування, отриманих від страхової компанії винуватця ДТП, страхова потерпілого заявляє майнову вимогу про відшкодування сум різниці безпосередньо до заподіювача шкоди (суброгаційна вимога).

Законодавче обгрунтування

Варто звернути увагу на те, що відповідно до закону № 1961-IV у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових  сум,  зазначених  у  страховому  полісі,  відшкодовує у встановленому   цим   Законом  порядку  оцінену  шкоду,  заподіяну внаслідок  дорожньо-транспортної  пригоди  життю,  здоров’ю, майну третьої особи. У свою чергу, страховою сумою є сума, у межах якої страховик зобов’язаний здійснити виплату страхового відшкодування відповідно до умов договору страхування.

Шкодою, заподіяною внаслідок ДТП майну потерпілого, є, зокрема, шкода пов’язана з пошкодженням чи фізичним знищенням транспортного засобу. Мінімальний розмір страхової суми, в межах якої страховик зобов’язаний відшкодувати потерпілому шкоду, завдану його майну на сьогоднішній час становить 50 000 тисяч гривень на одну особу. Зазвичай у полісах ОСЦПВ (“автоцивілках”) розмір страхової суми (ліміту відповідальності) страховика за шкоду завдану майну потерпілого становить 100 000 тисяч гривень на одного потерпілого. У полісах КАСКО ці суми встановлюються за домовленістю сторін та можуть перевищувати вищевказані.

Отже, у разі настання ДТП, страхова компанія винуватця несе відповідальність за заподіяну третім особам шкоду в межах ліміту страхових сум, які зазначені у страховому полісі. У свою чергу Страхова потерпілого не може вимагати від винуватця ДТП сплати сум фактичних витрат за заподіяну оцінену шкоду, якщо розмір таких сум не перевищує розміру страхового ліміту.

Претензія від страхової на відшкодування  заподіяної шкоди

Якщо вам все таки надійшла претензія від страхової потерпілого, то її не варто ігнорувати. Рекомендується надати відповідь із проханням надіслати копії всіх документів, які підтверджують розмір заподіяної шкоди, зокрема це може бути:

  • висновок експертного автотоварознавчого дослідження про розмір шкоди;
  • калькуляція вартості ремонту автомобіля, або рахунки за виконаний відновлювальний ремонт;
  • страховий акт, складений між вашою страховою та страховою потерпілого про компенсацію страхового відшкодування.

Також необхідно отримати документи, які підтверджують право страхової потерпілого на отримання виплат, зокрема:

  • копія свідоцтва про реєстрацію застрахованого транспортного засобу потерпілого;
  • копія страхового полісу потерпілого КАСКО;
  • копії квитанцій про сплату страхового полісу;
  • копію заяви потерпілого про настання страхового випадку.

Наявність таких документів дасть вам можливість з’ясувати реальний розмір заподіяної шкоди, розмір суми страхової виплати, яка була компенсована, а також право страхової потерпілого на отримання будь яких сум страхового відшкодування. Це також може змусити страхову потерпілого переглянути розмір своїх претензій до винуватця.

У випадку, якщо до вас пред’явлено позов про стягнення вищевказаних сум, рекомендуємо своєчасно звернутись за правовою допомогою до юристів у Львові, які володіють значним досвідом захисту інтересів клієнтів у страхових спорах.

Підготував юрист
практики судового представництва АО “Бачинський та партнери”
Сулима Максим
 фото:  https://protocol.ua/]]>

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок