Розірвання шлюбу з іноземцем в Україні

Розірвати зареєстрований шлюб з іноземцем в Україні можливо. Це можна зробити навіть у декілька способів. Українським законодавством передбачено ряд підстав, за яких шлюб припиняється. Сімейний кодекс України частиною 2 статті 104 визначає, що шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Можливі способи розірвати шлюб

  • Розірвання шлюбу органами РАЦС за заявою подружжя, яке не має дітей;
  • Розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей.

* Тобто розірвання шлюбу можливе за участі лише 2-ох державних органів – суду або РАЦС. Якщо буде мати місце спір або у Вас є неповнолітні діти, то розірвання шлюбу буде здійснюватися виключно судом.

На перший погляд все здається просто і легко, але якщо один із подружжя є іноземцем, або обидва із подружжя – іноземці, то виникає ряд запитань, першочерговим із яких – право якої держави застосовувати у конкретному випадку? У будь-якому питання Вам може допомогти сімейний юрист

Якщо один із подружжя або обидва із них – іноземці, то потрібно врахувати факт, що в таких справах присутній іноземний елемент, тому будуть застосовуватися норми міжнародного приватного права. Відповідно ми уже не будемо обмежуватися лише Сімейним кодексом України, а будемо брати до уваги міжнародно-правові договори і конвенції про правову допомогу у сімейних справах, укладені (ратифіковані) Україною з іншими державами, якщо такі наявні, та, звісно, Закон України “Про міжнародне приватне право”.

Процедура розірвання шлюбу з іноземцем

Перш за все, слід звернути увагу на те, де саме (на території якої держави) був зареєстрований шлюб. Це потрібно для того, аби було простіше вибрати право держави, яке можна застосовувати у даному випадку. У будь-яких питаннях, пов’язаних з розірванням шлюбу вам допоможе адвокат по сімейному праву.

Доволі часто трапляються випадки, коли чоловік або дружина мають наміри розірвати шлюб, але другий із подружжя перебуває за кордоном, тобто не проживає в Україні, його актуальне місце проживання/перебування за кордоном невідоме, зв’язок із ним втрачено. Виникає питання: що робити та чи можна розірвати такий шлюб? У такому випадку розірвання шлюбу відбуватиметься лише через суд. Відповідно одна сторона у ролі позивача звертається до іншої – відповідача із позовною заявою про розірвання шлюбу, яку направлятиме до суду за правилами підсудності справ за вибором позивача.

Варто знати, що стаття 63 Закону України “Про міжнародне приватне право” вказує, що припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків шлюбу. А правові наслідки шлюбу визначаються:

  • спільним особистим законом подружжя;

*За загальним правилом, у міжнародному праві особистим законом особи вважається право держави, громадянином якої вона є. Наприклад, якщо обидва із подружжя українці, то застосовується українське законодавство.

  • правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі;

*Якщо спільний особистий закон подружжя відсутній, тобто обидва із подружжя є громадянами різних держав, то можна застосовувати правило останнього спільного місця проживання. Цікавим є той факт, що таке подружжя може проживати на території іншої (третьої) держави, тобто перебувати там на законних підставах (мати посвідку на проживання), і за бажання розірвати саме у цій державі свій шлюб, керуючись іноземним законодавством.

  • правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв’язок іншим чином;

*Застосовується у разі відсутності у подружжя останнього спільного місця проживання.

!NB! Не забувайте, що міжнародним договором між державами можуть бути встановлені інші правила,  тому на це слід зважати. Міжнародний договір має перевагу над Законом України “Про міжнародне приватне право”.

Сімейний адвокат може надати консультації та поради щодо подальших дій після розірвання шлюбу, таких як укладання угоди про розподіл майна, піклування про дітей та інші питання, що можуть виникнути.

Розірвання шлюбу – процес завжди нелегкий, як із психологічної точки зору, так із точки зору юридичної діяльності, передбаченої процедури. А якщо ще й має місце іноземний елемент, то справа в рази ускладнюється. Тому, радимо Вам звернутися по допомогу до професіоналів, аби уникнути можливих ризиків та негативних наслідків!

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок