Надання медичних послуг іноземцям в Україні

Іноземці, які законно перебувають на території України, мають право на отримання медичної допомоги. Залежно від статусу іноземця, медичні послуги будуть надаватися на безоплатній чи платній основі. У будь-якому разі іноземці можуть вільно звертатися до державних та комунальних лікарень, а також до приватних медичних центрів. На практиці іноземці надають перевагу приватним клінікам, адже зазвичай мають укладений договір медичного страхування. До державних та комунальних лікарень вони звертаються у виняткових випадках.

Іноземних громадян залежно від порядку отримання медичних послуг в Україні можна умовно поділити на дві групи:

  1. Іноземці, що тимчасово проживають або перебувають на території України, тобто ті, які отримали посвідку на тимчасове проживання в Україні або перебувають протягом дії візи чи безвізового режиму;
  2. Іноземці, що постійно проживають на території України, тобто ті, які отримали посвідку на постійне проживання в Україні.

Наші імміграційні адвокати мають значний досвід у супроводженні клієнтів у процесі отримання різноманітних імміграційних віз, зокрема для роботи, навчання, злиття сімей, інвестування та інших цілей. Ми також надаємо юридичну допомогу з питань статусу біженця, отримання громадянства та інших питань імміграції.

Іноземці, що тимчасово проживають або перебувають на території України

Іноземцям, які тимчасово проживають або перебувають на території України, медична допомога, у тому числі екстрена, надається на платній основі, якщо інше не передбачено міжнародними договорами чи законами України. Вартість медичної допомоги, наданої іноземцю, визначається безпосередньо медичним закладом, який надав таку допомогу, у порядку встановленому Міністерством здоров’я України.

Більше того, іноземці, які тимчасово проживають чи перебувають в Україні, зобов’язані мати поліс медичного страхування для отримання медичної допомоги. У разі виникнення необхідності отримати консультацію лікаря чи медичну допомогу, іноземці звертаються до страхових кампаній та визначених, ними медичних закладів, з якими укладені відповідні договори. У таких закладах вони зможуть отримати необхідну медичну допомогу.

Оплата вартості медичних послуг та медикаментів здійснюється страховою компанією, за умови пред’явлення іноземцем документа для оплати. Якщо вартість медичних послуг, наданих іноземцю, перевищує страхову суму, визначену договором страхування, іноземець зобов’язаний сплатити різницю закладу охорони здоров’я.

Екстрена медична допомога, яка необхідна іноземцям, оплачується за рахунок коштів державного бюджету за програмою медичних гарантій. Однак іноземці  зобов’язані компенсувати державі витрати. У разі відмови іноземця від оплати наданих йому медичних послуг, питання компенсації витрат вирішується за участю відповідних іноземних представництв в Україні.

Якщо вам потрібна еміграційна юридична допомога у Львові, то ми можемо рекомендувати звернутися до адвокатського об’єднання “Бачинський Та Партнери”. Ми надаємо професійну та якісну юридичну допомогу з міграційного права та імміграції.

Консультація юриста

Іноземці, які постійно проживають на території України

Іноземці, які постійно проживають на території України, користуються такими ж правами у сфері охорони здоров’я, як і громадяни України, тому іноземці можуть користатися медичними послугами за рахунок бюджетних коштів.

Держава покриває витрати на базовий пакет послуг первинної медицини та  діагностичні дослідження. Аби скористатися доступом до безкоштовної первинної медицини, іноземець повинен обрати сімейного лікаря та підписати з ним декларацію про вибір лікаря. При цьому, іноземцю необхідно буде пред’явити посвідку на постійне проживання та довідку про реєстрацію місця проживання в Україні.

Окрім того, іноземці, які постійно проживають в Україні, також можуть підписувати договір медичного страхування або ж звертатися безпосередньо до комерційних медичних центрів. Однак, у такому разі іноземець буде змушений самостійно покривати вартість всіх наданих медичних послуг та витрат на медикаменти, або ж покриття буде здійснено страховою компанією згідно з підписаним страховим договором.

Надання медичної допомоги іноземцям у випадках, пов’язаних з COVID-19

У зв’язку з поширенням випадків коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні, Міністерство охорони здоров’я України надало роз’яснення з приводу надання медичної допомоги іноземцям у випадках, пов’язаних з COVID-19.

  • У разі виникнення у іноземця симптомів пов’язаних із інфекційною хворобою COVID-19, він може самостійно звернутися до страхових кампаній та визначених, ними закладів охорони здоров’я. У випадку виникнення підозри на інфекційну хворобу COVID-19, іноземця буде перенаправлено до однієї із інфекційних лікарень для проведення тестування на COVID-19.
  • У випадку необхідності надання екстреної медичної допомоги у зв’язку із підозрою на інфекційну хворобу COVID-19, іноземця буде транспортовано спеціальною бригадою екстреної медичної допомоги до однієї з опорних інфекційних лікарень для проведення тестування на COVID-19.
  • На період проведення тестування на наявність у іноземця інфекційної хвороби COVID-19, він повинен перебувати у лікарні та може бути направлений для ізоляції та обсервації.
  • Якщо у іноземця буде виявлено інфекційну хворобу COVID-19, він може бути госпіталізований для отримання медичної допомоги. У випадку відмови від госпіталізації та лікування, іноземець зобов’язаний перебувати на карантині (самоізоляції) та регулярно повідомляти про стан свого здоров’я безпосередньо контактну особу медичної установи, або шляхом посередництва працівників посольства або консульства іноземної держави, громадянином якої є пацієнт, до повного одужання.
  • При цьому, в обов’язковому порядку здійснюється епідеміологічне розслідування випадку захворювання COVID-19 для визначення кола контактних осіб. Опитування контактних осіб здійснюється за посередництва працівників посольства чи консульства іноземної держави, якщо контактні особи є іноземцями.

Корисні контакти:

  • Екстрена медична допомога – 103
  • Служби порятунку 112 (координує дії поліції, пожежної охорони, швидкої медичної допомоги та ін.) –112
  • Гаряча лінія Міністерства охорони здоров’я України- 0 800 505 201
  • Інформаційно-довідковий сервіс Національної служби здоров’я України – 1677

 

  • Гаряча лінія Міністерства закордонних справ України – 044 238 18 88, 044 238 16 57
  • Урядова гаряча лінія – 1545

 

  • Гаряча лінія з питань COVID-19 – 0 800 505 840, 0 800 505 201
  • Гаряча лінія з питань COVID-19 (Львівська область) – 1580
  • Інформація та відповіді на основні питання про COVID-19 – www.covid19.com.ua

Адвокатське об’єднання “Бачинський Та Партнери” надає широкий спектр юридичних послуг, серед яких є послуги адвоката. Ми маємо професійний колектив адвокатів з багаторічним досвідом роботи у сфері захисту прав та інтересів клієнтів.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок