Посвідка на постійне проживання в Україні

Іноземці, які бажають іммігрувати в Україну і мають на це право відповідно до законодавства, повинні отримати посвідку на постійне проживання в Україні. Цей документ (який раніше виглядав як паспорт-книжечка, тепер – ID-картка) дає особі право проживати в Україні протягом 10 років  і без обмежень в’їжджати на її територію. Іноземець, який отримав посвідку на постійне проживання, володіє всіма правами та обов’язками громадян України, за виключенням тих, що можуть мати лише громадяни України.

 

Підстави отримання посвідки на постійне проживання в Україні

Посвідка на постійне проживання іноземців в Україні може бути видана тільки на підставі дозволу на імміграцію в Україну.

Українське законодавство встановлює вичерпний перелік підстав, які надають право на отримання дозволу на імміграцію в Україну.

Підстави для отримання дозволу на імміграцію і посвідки на постійне проживання наступні:

  • належність до українського громадянства в минулому;
  • внесення інвестиції в українську економіку в сумі не менше 100  тисяч доларів США;
  • родинні зв’язки з громадянами України (діти, батьки, брати, сестри, дід, баба, онуки), а також якщо чоловік/дружина іноземця є громадянином України, з яким він перебуває у шлюбі більше 2 років;
  • якщо іноземець є опікуном чи піклувальником громадянина України, або перебуває під опікою чи піклуванням громадянина України;
  • родинні зв’язки з іммігрантами в Україну (батьки, чоловік/дружина, неповнолітні діти);
  • якщо особа є діячем у галузі науки та  культури, за умови, що імміграція такої особи відповідає інтересам України;
  • якщо особа є висококваліфікованим спеціалістом чи робітником, за умови, що економіка України має гостру потребу саме в цій спеціалізації;
  • якщо імміграція іноземця становить державний інтерес для України;
  • наявність у особи права на набуття громадянства України за територіальним походженням;
  • статус закордонного українця надає іноземцю право на імміграцію в Україну, а також іншому з подружжя та їх дітям у  разі спільного в’їзду та перебування Україні;
  • статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, за умови безперервного проживання в Україні впродовж останніх 3 років з моменту отримання такого статусу;
  • служба у Збройних Силах України протягом 3 років і більше.

Отримання дозволу на імміграцію в Україну

Окрім обмеженого переліку підстав для одержання дозволу на імміграцію в Україну, для деяких категорій іммігрантів законодавством встановлено квоту імміграції, тобто обмеження щодо кількості осіб, які можуть в конкретному році звертатися за отриманням дозволу на імміграцію в Україну. Кожного року  Кабінет Міністрів України визначає у своєму розпорядженні максимальну кількість осіб відповідно до підстави імміграції окремо для кожного регіону України. Таким чином, іноземець, який пізно звернувся із заявою про отримання дозволу на імміграцію і не потрапив у квоту, буде змушений чекати наступного року.

Квота імміграції не встановлюється для близьких родичів громадян України, опікунів й піклувальників громадян України та підопічних громадян України, осіб, імміграція яких становить державний інтерес, закордонних українців та тих, хто має право набути українське громадянство за територіальним походженням. Найбільш поширеним способом отримання дозволу на імміграцію є саме возз’єднання сім’ї після 2 років шлюбу. 

Процедура звернення за дозволом на імміграцію та отримання посвідки на постійне проживання є досить складною та довгою, передбачає збір  великої кількості документів, їх перекладів, легалізації окремих документів та звернення за довідками до компетентних органів.

Оформлення посвідки на постійне проживання в Україні

Згідно із законодавством заяви на імміграцію розглядаються строком до одного року. Протягом цього часу проводяться всі необхідні перевірки та за їх результатами видається дозвіл на імміграцію в Україну або рішення про відмову у видачі дозволу.

Вже на підставі отриманого дозволу іммігранту виготовляється посвідка на постійне проживання в Україні

Перелік документів, необхідних для подання заяви, залежить від підстави звернення за дозволом на імміграцію в Україну. Та у всіх випадках особа обов’язково подає нотаріально засвідчений переклад паспорта та документи про місце проживання в Україні і за кордоном. Документом, що підтверджує місце проживання іноземця в Україні, є нотаріально посвідчена згода власника житла, де буде проживати іноземець. У випадку, якщо іноземець перебуває в Україні на підставі посвідки на тимчасове проживання, отримувати таку згоду немає необхідності. Іноземцеві достатньо пред’явити посвідку на тимчасове проживання в Україні.

Детальніший порядок підготовки та подачі документів для отримання дозволу на імміграцію в Україну та посвідки на постійне місце проживання в Україні відповідно до категорії іммігрантів можна дізнатися з наступних публікацій на нашому сайті.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок