Як іноземцю отримати медичну довідку для оформлення дозволу на імміграцію в Україну

Іноземцю, який приїжджає в Україну з наміром отримати дозвіл на імміграцію, необхідно зібрати багато документів. Одним із них є медична довідка про відсутність у іноземця певних хвороб. Та на практиці, аби отримати такий документ, необхідно пройти низку медичних обстежень та зібрати не одну медичну довідку. Отримувати такі документи необхідно за чітко визначеною процедурою. Адже якщо вони не відповідатимуть вимогам законодавства, все прийдеться повторювати спочатку.

Про медичну довідку

Іноземець, який хоче отримати дозвіл на імміграцію в Україну, має пройти низку медичних обстежень, аби довести, що не хворіє на хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманію чи інфекційні хвороби. Такі заходи спрямовані на створення безпечних умов як для населення України, так і самого іноземця. За результатами медичних оглядів іноземець отримує медичний висновок про відсутність ознак вищезгаданих хвороб.

Вимога про надання медичної довідки про стан здоров’я іноземця для оформлення дозволу на імміграцію не поширюється на такі категорії осіб:

  • іноземці, які перебувають у шлюбі з громадянами України понад два роки;
  • іноземці, які є дітьми громадян України;
  • іноземці, які є батьками громадян України;
  • іноземці, які мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням.

Порядок отримання медичної довідки в Україні

Для отримання необхідних документів іноземцю доведеться відвідати кілька різних медичних закладів. Здавати аналізи і отримувати висновки спеціалістів доведеться у різних місцях. Для іноземців, які не знайомі з принципами роботи поліклінічних закладів України, збір медичних довідок видається особливо нелегким.

Проходити такі огляди варто в українських лікарнях, оскільки довідки, отриманні за кордоном, часто не приймаються Державною міграційною службою України. Тому доводиться проходити всі обстеження повторно.

У медичних установах іноземцю потрібно буде пройти кілька етапів обстежень на наявність таких хвороб:

  • туберкульоз (активна форма);
  • ВІЛ-інфекція;
  • гепатит А, В, С;
  • інші інфекційні захворювання, відповідно до Міжнародної статистичної класифікації хвороб 10-го перегляду, прийнятої 43-ю Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я.

За результатами медичних досліджень іноземець отримує консультаційний висновок спеціаліста про наявність чи відсутність інфекційних захворювань. 

Також іноземцю необхідно підтвердити відсутність таких типів залежностей, як хронічний алкоголізм, токсикоманія та наркоманія. При цьому, будуть враховуватися і можливі проблеми, які були в іноземця у минулому. Якщо у лікарів виникнуть підозри, що іноземець страждає від певного типу залежності, його направляють на додаткове обстеження.

Відсутність трьох вищеперерахованих типів залежностей підтверджується сертифікатом про проходження профілактичного наркологічного огляду, який оформляється за результатами огляду іноземця.

Як результат успішного проходження усіх медичних обстежень, іноземець отримує консультаційний висновок спеціаліста та сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду, з якими може звертатися для оформлення дозволу на імміграцію в Україну, а у майбутньому і для посвідки на постійне проживання в Україні.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок