Рада ухвалила новий законопроєкт про мобілізацію №10449

Верховна Рада зробила крок для посилення мобілізації в Україні, ухваливши 11 квітня 2024 року закон №10449. Цей документ вносить кардинальні зміни до процесу мобілізації в умовах війни з росією. Розглянемо детальніше ключові положення закону.

Рада ухвалила важливі зміни до законодавства про мобілізацію, запроваджуючи нову статтю 27 “Заходи впливу” до Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Ця норма передбачає низку дієвих механізмів для забезпечення виконання громадянами обов’язків під час мобілізації.

 

Нововведення у законі про мобілізацію:

Електронний реєстр військовозобов’язаних

Військовозобов’язані мають оновити особисті дані в ТЦК або електронному кабінеті або у ЦНАП впродовж 60 днів після введення закону в дію. Не обов’язково робити це особисто в ТЦК, а можна всі персональні дані змінити дистанційно в особистому кабінеті.

Для тих, хто за кордоном — повідомити дані на електронну адресу чи офіційний номер ТЦК.

Також створення облікового електронного кабінету не є обов’язковим та пропонується у добровільному порядку.

Консультація юриста

Наявність військового облікового документу

Всі військовозобов’язані (включно із тими, хто має відстрочку або знятий з обліку) повинні носити із собою військово-обліковий документ та пред’явити його на вимогу для перевірки ТЦК, поліцейського, прикордонної служби.

Норма стосується всіх військовозобов’язаних від 18 до 60 років.

Під час перевірки документів ТЦК або поліцейський буде здійснювати фото- та відеофіксацію процесу перевірки документів.

Вручення повістки

Повістка вважається врученою навіть, якщо не було змоги передати її особисто в руки. Якщо військовозобовязаного нема вдома, то працівники ТЦК або інші уповноважені органи підписують документ про неможливість вручення, і ця дата вважається датою, коли військовозобов’язаному вручили повістку.

Строкова чи базова військова служба

Тепер замість “строкової служби” вводять “базову військову службу”, яка буде тривати протягом 3 місяців (при введенні воєнного часу) або 5 місяців (для мирного часу). З 24 років українці мають право обрати період та рік проходження служби.

Також із 2025 року в Україні для всіх вводиться базова загальновійськова підготовка у вишах, яка буде частиною загального навчання.

 

Консультація юриста

Інваліди та обмежено придатні

Всі, хто офіційно визнаний обмежено придатним, повинні повторно пройти перевірку ВЛК впродовж 12 місяців.

Ті, хто отримав 2 або 3 групу інвалідності після 24.02.2022 року повинні повторно пройти медичний огляд.

Відстрочка від мобілізації

  • Інваліди всіх груп і ті, хто не визнаний непридатним за станом здоров’ям, але відстрочка має термін від 6 до 12 місяців, після чого потрібно повторно проходити огляд.
  • Якщо у військовозобов’язаного 3 неповнолітні дитини.
  • Якщо чоловік або дружина неповнолітньої дитини уже проходить військову службу.
  • При наявності неповнолітньої дитини з інвалідністю або важким захворюванням.
  • Усиновителі дітей з інвалідністю (якщо діти вже були визнані сиротами або позбавленими батьківського піклування.
  • Для військовозобов’язаних, який має подружжя з інвалідністю 3 групи (якщо інвалідність набута через втрату кінцівки, стопи, кисті, одного із парних органів, онкологічне захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.
  • Якщо у військовозобов’язаного є на утриманні батьки з інвалідністю 1 або 2 групи, але при цьому його подружжя є військовозобов’язаним.
  • Якщо у військовозобов’язаного є на утриманні бабуся або дідусь із з інвалідністю 1 або 2 групи, але при цьому відсутні інші родичі (також якщо родичі мають захворювання, які не дають змоги піклуватись про бабусю чи дідуся).
  • Студенти денної або дуальної форми навчання, якщо вони здобувають освіту вищого рівня, ніж уже наявна попередня.
  • Аспіранти мають право на відстрочку.
  • Відстрочку мають також керівництво міністерств, народні депутати, судді, дипломати та ряд інших державних службовців.
  • Якщо у військовозобов’язаного є близькі родичі, задіяні в АТО чи заходах стримування агресії Росії, загинули або зникли безвісти.
  • Якщо у військовозобов’язаного є близькі родичі, які тримали звання Героя України посмертно.

Виплати для військовослужбовців

  • Військовослужбовці при підписанні першого контракту мають право на компенсацію 50% суми від першого внеску іпотекою.
  • Для військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях “на нулі”, а також тим, хто виконує бойове завдання при контрнаступі, передбачені щомісячні виплати в суму 70 тис. грн.
  • Передбачається щомісячна винагорода для військовослужбовців за особливості проходження служби у сумі 10 тис. грн.

Демобілізація

Ще в першому читанні із законопроекту прибрали норму про демобілізацію. Зараз в документі немає термінів, які передбачають звільнення зі служби військовослужбовців, включно з тими, хто уже проходить службу.

Але разом із тим залишається норма про демобілізацію, у зв’язку з інвалідністю, або тим, хто був звільнений із полону.

Покарання для ухилянтів

Передбачається право обмеження керування автомобілем для ухилянтів, а також ряд інших санкцій: штрафи до 22,5 тис. грн або доставлення в ТЦК через поліцію.

Адміністративне затримання ухилянтів

Якщо громадянин не з’являється на виклик територіального центру комплектування (ТЦК), не проходить медогляд, не повідомляє актуальні дані про місце проживання, то керівник ТЦК може звернутися до поліції щодо адміністративного затримання та доставлення такої особи до центру комплектування.

Письмова вимога виконати обов’язки

У разі неможливості затримання, ТЦК надсилає громадянину в паперовій формі рекомендованим листом вимогу виконати обов’язки резервіста/військовозобов’язаного протягом 10 днів. Днем вручення вважається:

  1. День отримання листа під розпис
  2. День відмови від отримання листа
  3. День коли пошта не змогла вручити лист за зареєстрованою адресою

Обмеження права керувати авто

Якщо громадянин проігнорує вимогу ТЦК протягом 10 днів, центр комплектування звертається до суду про тимчасове обмеження цієї особи у праві керування транспортним засобом до виконання вимоги або її відкликання.

Мобілізація авто

ТЦК на основі інформації від МВС мають право мобілізовувати автомобілі, які перебувають у власності компаній або фізичних осіб (якщо у власності є більше одного транспортного засобу). Кількість авто для мобілізації буде визначати місцева адміністрація кожної області.

Обов’язок ставати на облік після переїзду

Після переїзду на нове місце проживання призовники та резервісти мусять стати на військовий облік у ТЦК протягом 7 днів. Перереєстрація житла через “Дію” автоматично передаватиме їхні дані до ТЦК.

Ці жорсткі заходи вводяться для недопущення ухиляння від мобілізації та зміцнення обороноздатності країни під час війни. Ігнорування обов’язків тепер матиме серйозні наслідки для громадян.

Закон про мобілізацію набуде чинності через місяць після підписання президентом.

 

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок