ПОСВІДКА НА ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ ДЛЯ ЗАКОРДОННИХ УКРАЇНЦІВ

У цій статті ми розглянемо процедуру отримання дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання закордонними українцями, а також деякі переваги статусу закордонного українця на території України.

Однією із підстав для отримання дозволу на імміграцію в Україну є наявність у іноземця статусу закордонного українця. Така категорія осіб має право отримати дозвіл на імміграцію поза квотою імміграції. Це означає, що кількість закордонних українців, які можуть отримати дозвіл, є не обмеженою у певному календарному році.

Якщо ви шукаєте імміграційного адвоката для отримання кваліфікованої юридичної допомоги в питаннях імміграції, ми радимо звернутися до нашого адвокатського об’єднання “Бачинський Та Партнери”.

Хто ж є закордонним українцем?

Закордонним українцем вважається особа, яка не є громадянином України, а є іноземцем чи особою без громадянства, та має українське етнічне походження. Зокрема, особа або ж її предки належать до української нації та визнають Україну батьківщиною свого етнічного походження. Отримати такий статус можна тільки за наявності певних умов, серед яких є українська самоідентифікація, етнічне походження з України та відсутність українського громадянства. Остання умова  є дуже важливою, адже тільки іноземець чи особа без громадянства може отримати статус закордонного українця.

Своє українське етнічне походження іноземець повинен підтвердити або ж документально (архівною довідкою про народження чи проживання особи на території України, свідоцтвом про народження, шлюб чи смерть), або ж свідченнями громадян України, закордонних українців чи громадських організацій закордонних українців.

Для отримання статусу закордонного українця потрібно звернутись із заявою до посольства чи консульства України за кордоном або безпосередньо до Міністерства закордонних справ України.

Розгляд документів може тривати до 90 днів з дня звернення, після чого особі видається посвідчення закордонного українця. Таке посвідчення дійсне 10 років з можливістю його продовження.

Ми розуміємо, що міграційне законодавство може бути досить складним та заплутаним, тому ми надаємо індивідуальний підхід до кожного клієнта та забезпечуємо високий рівень юридичного сервісу. Ми допомагаємо нашим клієнтам зрозуміти всі правові аспекти та процес отримання віз та дозволів на проживання та роботу в інших країнах.

Консультація юриста

Наші імміграційні адвокати мають значний досвід у супроводженні клієнтів у процесі отримання різноманітних імміграційних віз, зокрема для роботи, навчання, злиття сімей, інвестування та інших цілей. Ми також надаємо юридичну допомогу з питань статусу біженця, отримання громадянства та інших питань імміграції.

Порядок та процедура отримання посвідки на постійне проживання

Для отримання дозволу на імміграцію в Україну, особі, яка має посвідчення закордонного українця, необхідно звернутись до міграційної служби за місцем проживання в Україні чи до посольства або консульства України за кордоном.

Звертатись із заявою за оформленням дозволу на імміграцію в Україну та подавати весь пакет документів повинен іноземець особисто.

Перед подачею документів, іноземцю необхідно пройти низку медичних обстежень та отримати медичну довідку про те, що така особа не  хворіє на хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманію або інфекційні захворювання. Цю довідку, разом з іншими документами, до прикладу, нотаріально посвідченим перекладом паспорта на українську мову, потрібно пред’явити працівнику міграційної служби.

Окрім вищевказаного, серед документів, які обов’язково повинен надати заявник, є і довідка про відсутність судимості. Дуже важливо, щоб така довідка була видана в країні громадянства іноземця та належним чином легалізована (шляхом проставлення штампу «Апостиль» чи проходженням процедури консульської легалізації).

Після прийняття міграційною службою заяви, розпочинається етап розгляду та аналізу документів, який не повинен  тривати більше 1 календарного року з дати їх подання. Протягом цього строку проводяться усі необхідні перевірки, за результатами яких видається дозвіл на імміграцію чи приймається рішення про відмову у видачі такого дозволу.

Наступний крок – це отримання дозволу на імміграцію в Україну та оформлення на його підставі посвідки на постійне проживання. Посвідка має вигляд ID-карти з імплантованим  безконтактним електронним носієм. На відміну від посвідки у вигляді книжечки, яка була дійсна безстроково,  сучасна посвідка на постійне проживання видається на 10 років з можливістю її продовження.

Останнім етапом у отриманні посвідки на постійне проживання є реєстрація місця проживання іноземця в Україні (прописка). Зареєструвати своє місце проживання іммігрант повинен не пізніше 30 календарних днів з дати видачі посвідки на постійне проживання.

Переваги статусу закордонного українця

Найважливішою перевагою отримання посвідчення закордонного українця є можливість звернення за дозволом на імміграцію в Україну. Оформити дозвіл та отримати посвідку на постійне проживання може не лише сам іноземець, який є закордонним українцем, а і його подружжя та діти, якщо вони спільно прибули в Україну.

Ще одним плюсом оформлення статусу закордонного українця для іноземців – громадян держав, які для в’їзду в Україну повинні отримати відповідну візу, є право на безкоштовне отримання багаторазової візи в Україну без оформлення відповідного запрошення терміном дії на 5 років на підставі посвідчення закордонного українця.

Закордонним українцям також надається можливість навчання у вищих навчальних закладів України за кошти державного бюджету у межах встановлених квот прийому.

Важливо також, що закордонні українці мають право офіційно працювати в Україні без отримання дозволу на працевлаштування, а також набути  громадянство  України у спрощеному порядку.

Юридична допомога – це послуга, що надається юридичними фахівцями з метою надання клієнту професійної консультації та підтримки у вирішенні юридичних питань. Юридична допомога може включати в себе надання консультацій щодо правових питань, складання та подання документів, проведення переговорів та інших дій, що пов’язані з захистом прав та інтересів клієнта.

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок