Ера цифрового правосуддя в Україні або що очікує учасників процесу після запровадження ЄСІТС

Судова система України на порозі справжньої ери цифрового правосуддя. Торік у грудні Державна судова адміністрація України оголосила про створення та забезпечення функціонування у всіх судах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Мета системи –  спростити доступ до правосуддя, забезпечити ефективний та швидкий розгляд судових справ. Проект положення ще має бути попередньо затверджений Вищою радою правосуддя після обов’язкових консультацій з Радою суддів України.

Зараз проект положення про ЄСІТС за рішенням Вищої ради правосуддя перебуває на доопрацюванні, однак вже до кінця березня цього року він має бути схвалений і система має запрацювати. А вже зараз в багатьох місцевих загальних та апеляційних судах триває активний процес запровадження електронного документообігу, зокрема матеріали судових справ скануються і завантажуються в автоматизовану систему документообігу.

Ідея цифрового правосуддя вже реалізована у багатьох країнах світу. Зокрема у Сполучених Штатах Америки діє система електронного суду «CM/ECF» (Case Management/Electronic Case Files), за допомогою якої можна подавати до суду позовні заяви, апеляційні скарги, отримувати судові рішення та брати участь в засіданнях в режимі відеоконференції. Подання документів в електронній формі є безкоштовним, тобто не потрібно сплачувати судового збору або будь-якого державного мита.

У Франції у кримінальних судах також діє подібна система електронного суду, яка називається «E-huissiers», яка також надає можливість учасникам кримінального провадження подавати процесуальні документи до суду в електронній формі. В Бельгії також існує система «E-Justice», що забезпечує електронний обмін матеріалами проваджень між судами різних інстанцій. У Республіці Казахстан існує окремий модуль системи електронного суду – «Судебный кабинет», за допомогою якого, можна надіслати позовну заяву в суд будь-якої інстанції, а також отримати копію судового рішення зі штрих-кодом, яка матиме таку ж юридичну силу, які рішення суду у паперовій формі.

Даний модуль є дуже зручним інструментом і користується неабиякою популярністю. Так, статистичні дані Верховного суду Республіки Казахстан демонструють, що у 2017 році понад 80% позовних заяв подані саме з використанням модуля «Судебный кабинет».

Що очікує учасників процесу після запуску Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи?

Нововведення, які несе в собі ЄСІТС, стосуються, насамперед, сторін (їх представників) та інших учасників процесу. Так система забезпечує можливість подачі позову, апеляційної чи касаційної скарги, а також заяв, клопотань чи навіть отримання рішень суду у електронній формі. Буде можливість обміну документами як між учасником процесу та судом так і між самими учасниками справи, а також можливість взяти участь в засіданні в режимі відеоконференції.

Також учасники справи матимуть можливість ознайомлюватись з матеріалами справи, в електронній формі у будь-який зручний час дистанційно. Все це може зекономити час та кошти. Аналогічно суд направлятиме учасникам повістки на їхні офіційні електронні адреси. Це в свою чергу значно зменшить шанси затягування справи опонентом. Важливим є й те, що ЄСІТС буде забезпечувати централізований авто-розподіл справ між суддями, а доступ до системи авто-розподілу на місцях буде неможливий.

Консультація юриста

ЄСІТС також передбачатиме можливість діяти в інтересах іншої особи. Так, користувач системи електронного суду за допомогою програмного забезпечення зможе згенерувати “електронну довіреність” на представника, посвідчивши її власним електронним цифровим підписом. Така довіреність надасть представнику право створювати, редагувати та подавати через систему електронного суду від імені довірителя усі необхідні документи до відповідного суду. Для адвокатів буде можливість внести в систему електронну копію ордера, посвідчивши її відповідність оригіналу за допомогою власного електронного цифрового підпису.

Як система функціонує зараз?

У всіх місцевих та апеляційних судах у тестовому режимі працює окремий модуль – “Електронний суд”, який в подальшому стане частиною Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Хоча цей модуль поки-що має обмежений функціонал, все ж за допомогою нього вже можна сплатити судовий збір та згенерувати понад 400 типів різноманітних процесуальних документів. Реєстрація в Електронному суді здійснюється за допомогою електронного цифрового підпису.

Важливо, що за допомогою “Електронного суду” вже можна сплатити судовий збір та подати позовну заяву до відповідного суду. Для цього в системі існує розділ “Заяви”. В розділі передбачений покроковий алгоритм дій. Зокрема, спершу необхідно обрати суд, далі заповнити реквізити позивача, відповідача, вказати ціну позову (якщо позов підлягає оцінці). Наступним кроком є заповнення тексту позовної заяви. Можна  або завантажити вже складений документ, або сформувати заяву, ввівши текст на відповідному бланку. Далі необхідно завантажити додатки до позову у форматі pdf.

Цікаво, що для адвокатів вже є можливість завантажити електронну скан-копію ордера про надання правової допомоги, для підтвердження повноважень. Передостаннім кроком є сплата судового збору. Вартість збору формується автоматично, виходячи з ціни позову, що була попередньо зазначена, однак є також можливість ввести іншу суму збору (за необхідності). Останнім кроком є підписання заяви за допомогою ЕЦП та її відправка в суд. В подальшому розділі “Мої справи” можна відслідковувати стан руху справи. У системі “Електронний суд” в розділі “Повідомлення” також можна отримувати повістки про виклик до суду.

Загалом модуль “Електронний суд” справляє позитивне враження. Реалізовані функції, які вже зараз можуть суттєво спростити роботу та зекономити час. Розробникам також необхідно усунути затримку, яка виникає під час реєстрації в системі, зокрема під час отримання відповідного підтвердження на електронну поштову скриньку.

Запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи – це, безумовно, правильне рішення на шляху вдосконалення системи правосуддя в Україні. Такий підхід  – інноваційний та прогресивний і відповідає міжнародним стандартам, які вже імплементовані в багатьох країнах світу.

 

Ми вам
зателефонуємо

Замовити дзвінок